Index Vakbarát Hírportál

Három övezetben is berobbanhat a harmadik világháború, bekapcsoltak a globális vészjelzők

2024. február 6., kedd 18:55

Az elmúlt napokban az ENSZ vezetői, de más volt államfők és egykor aktív katonai vezetők szájából is elhangzott annak a lehetősége, hogy a mostani forró konfliktusok révén esetleg belecsúszhatunk egy világégésbe. A Kibeszélőben Bordás Mária egyetemi tanárral vettünk végig három aktív konfliktusövezetet.

Az első olyan góc, amely magában hordozza a szélesebb konfliktus lehetőségét, az Tajvan, amely Kína esetleges támadása esetén az USA védelmét élvezné, tehát a kínai–amerikai szembenállással rögtön egy forró helyszín alakulna ki. Az NKE professzora szerint, bár tovább nőhet a feszültség a két szuperhatalom között, Kína semmiképpen nem tartja érettnek a helyzetet egy nyílt konfliktusra. Vélhetően kivárnak, elsősorban a novemberi amerikai elnökválasztás kimenetelét szeretnék látni.

Kínának hiába van már most egy erős hadserege, azonban az amerikai hadi kiadások képviselik a világon haderőre fordított összegek kétharmadát, és ez azért magáért beszél

– tette hozzá Bordás Mária.

Miért nincs még Európának saját hadserege?

A második potenciális gócpont az immár két éve tartó háború, amelyet Oroszország indított Ukrajna ellen. Bordás Mária megjegyezte, nem tartja valószínűnek, hogy az unióban sikerülne átverni egy olyan javaslatot, amelyet valamennyi tagország megszavazna, és létrejönne egy saját európai haderő. A békében eltelt évtizedek elkényelmesítették az európai országokat, és kicsit későn ébredtek, amikor az orosz invázió rádöbbentette őket, hogy a NATO és annak vezető ereje, az USA nélkül képtelenek lennének Ukrajnának érdemben segíteni. 

A professzor szerint egyébként kicsi a valószínűsége, hogy az Egyesült Államok kilép a NATO-ból, ezáltal cserben hagyva Európát.

Miért nem működik az amerikai demokráciaexport?

Végül a jelenleg legforróbb helyszínt elemeztük végig, vagyis a Közel-Keletet. Onnan indultunk, hogy miért nem volt sikeres az elmúlt 25 évben az az amerikai elképzelés, amikor Irakban vagy Afganisztánban megpróbálták a nyugati demokratikus játékszabályokat bevezetni, ám megbuktak ezzel. 

Kibeszéltük azt is, hogy miért van az arab országok némelyikében olyan hihetetlen mély gyűlölet a Nyugattal szemben, miért érzik magukat becsapva, és miért vélik úgy, hogy amit a Nyugat kínál, az szinte mindenben szembemegy az iszlámmal.

A Vörös-tengernél a helyzet napról napra változik

A szakértő szerint a térségben a Nyugatnak az a célja, hogy megállítsa az Irán támogatását élvező jemeni húszi lázadókat abban, hogy végérvényesen tönkretegyék a kereskedelmi hajózást a Vörös-tenger déli részén. Ennek érdekében fogtak össze amerikai irányítással nyugati erők. Az elmúlt hetekben végrehajtott légicsapások arra irányultak, hogy elpusztítsák vagy megbénítsák a húszik azon katonai erejét, amellyel képesek a teherszállítókat kilőni, azaz leginkább a rakétarendszereiket támadják.

Feszegettük azt a kérdést is, hogy vajon kell-e mindig az amerikai jelenlét, hogy rend legyen a Közel-Keleten. Arra jutottunk, hogy a mostani vörös-tengeri válság megoldásához egyértelműen kellett az amerikai–brit légi beavatkozás, bár egyértelmű, hogy a koalíció ennél messzebb nem akar jutni, azaz szárazföldi katonai akciók nem várhatóak.

Végül megvitattuk, hogy a mostani geopolitikai helyzetből átcsúszhatunk-e egy globális háborús szintre. Azt, hogy mi volt erről a professzor asszony véleménye, az az adást meghallgatva kiderül.

A műsorban ezek mellett szó volt még arról is, hogy:

(Borítókép: Bordás Mária. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok