Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Lowitja O’Donohue, az ausztrál őslakosok védelmezője

2024. február 6., kedd 10:43

Életének 92. évében meghalt Lowitja O’Donoghue, az ausztrál őslakosok jogaiért küzdő aktivista.

Lowitja O’Donoghue családja körében halt meg vasárnap Adelaide városában. Életét az őslakosok és a Torres-szoros szigetén élők egészségének és jogaikért folytatott küzdelemnek szentelte – írta a CNN.

Családja közleményben tudatta halálát. Mint írták, szerették és tisztelték őt.

Lowitja néni egész életét az őslakosok és a Torres-szoros szigetén élő népek jogainak, egészségének és jólétének szentelte. Köszönetet mondunk, és tiszteljük őt mindazért, amit tett – minden útért, amit megteremtett, az összes ajtóért, amit kinyitott, az összes problémáért, amellyel szembeszállt, az összes tárgyalóasztalért, amelyhez odaült, és az összes vitáért, amelyet megvívott és meg is nyert

– írták.

Anthony Albanese, Ausztrália miniszterelnöke úgy jellemezte O’Donoghue-t, mint „az egyik legfigyelemreméltóbb vezetőt, akit ez az ország valaha ismert”.

O’Donoghue mindig hitt egy egységesebb és megbékéltebb Ausztrália lehetőségében. Ezt a hitet testesítette meg erőfeszítéseivel, hogy javítsa a bennszülöttek és a Torres-szoros szigetlakóinak életét, és hogy tartós megbékélést hozzon létre Ausztrália őslakosai és nem őslakosai között

– közölte a miniszterelnök.

Lowitja O’Donoghue 1932-ben született szülei ötödik gyermekeként. Édesapja – akit szinte nem is ismert – ír származású volt, míg édesanyja az ausztrál Yankunytjatjara őslakos nép tagja volt. A kétéves Lowitja O’Donoghue-t és két nővérét – akárcsak a többi vegyes származású gyermeket – elvették a családjától, és misszionáriusok gondozásába adták. 

O’Donoghue nehéz gyermekkora ellenére később sikeres karriert tudhatott magáénak, számos kitüntetést kapott. Többek között ő volt az első bennszülött nő, akit 1976-ban az Ausztrál Lovagrend tagjának választottak. Az aktivista 1984-ben az év ausztrálja, 1998-ban pedig az Élő Nemzeti Kincs díjazottja volt. A nőt II. János Pál pápa is kitüntette.

Az ő tiszteletére hozták létre a Lowitja Intézetet 2010-ben, amely az őslakosok és a Torres-szoros szigetén élők megsegítését tűzte ki célul.

Rovatok