Index Vakbarát Hírportál

Öt év börtönt úszott meg a Samsung ügyvezető igazgatója

2024. február 6., kedd 12:49

Nem találta bűnösnek a szöuli bíróság a Samsung Electronics ügyvezető igazgatóját, I Dzsedzsongot, akit tőzsdei manipulációval és számviteli csalással vádoltak.

A hétfőn született ítélet több éve tartó jogi csatározásoknak vetett véget. A dél-koreai ügyészek ötéves börtönbüntetést kértek I Dzsedzsongra 2023-ban, amiért állítólag más cégvezetőkkel együtt célirányosan manipulálta az árfolyamokat a Samsung két leányvállalatának 2015-ös egyesítése előtt.

A Cheil Industries textilipari vállalat és a Samsung C&T mérnöki cég egyesítése előtt az ügyvezető igazgató és társai előbbinek szándékosan felduzzasztották, míg utóbbinak leértékelték a részvényeit. Az egybeolvasztással – a vád szerint – I Dzsedzsong célja az volt, hogy nagyobb befolyást gyakoroljon a Samsung Electronicsra, a cégcsoport zászlóshajójára.

Ügyvédjei tagadták, hogy bármi rosszat tett volna, mondván, az egyesülés hozzájárult ahhoz, hogy a konglomerátum vezetése stabilabbá váljon.

Pak Dzsongdzse, a szöuli központi kerületi bíróság vezető bírája hétfőn kimondta, nincs elég bizonyíték arra, hogy a Samsung az egyesüléssel veszteséget akart volna okozni a Samsung C&T-nek és részvényeseinek.

Még ha a fennhatósága meg is erősödött, az egyesülés ebben az esetben nem tekinthető tisztességtelennek, amennyiben az egyesülésnek észszerű célja van

– idézi Parkot a CNN.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az ügyészek fellebbeznek-e az ítélet ellen.

Nem először ejtették a vádakat a milliárdos ellen

I Dzsedzsongot 2017-ben egy másik ügyben bűnösnek találták megvesztegetés és más korrupciós vádak miatt. Öt év börtönbüntetésre ítélték, de kevesebb mint egy év után a fellebbviteli bíróság elvetette a vádak egy részét, és felfüggesztette a büntetését.

Pár évvel később, 2021 januárjában visszaküldték a börtönbe, mikor két és fél évre ítélték, miután a szöuli legfelsőbb bíróság bűnösnek találta sikkasztásban és vesztegetésben. Feltételesen szabadlábra helyezték 2021 augusztusában, majd egy évvel később kegyelmet kapott.

Borítókép: Lee Jae-yong 2015-ben (Fotó: SeongJoon Cho/Bloomberg via Getty Images)

Rovatok