Index Vakbarát Hírportál

Beomlott egy iskola mennyezete Erdélyben, négy diák megsérült

2024. február 7., szerda 15:28

Beomlott egy iskola mennyezete az erdélyi Ladamos (Loamnes) községben, Szeben megyében szerdán, négy diák könnyebben megsérült – írta a Szeben megyei vészhelyzeti felügyelőség tájékoztatása alapján a Hotnews.ro hírportál.

Baleset történt a Ladamos községhez tartozó Alamor település általános iskolájában, a tűzoltók nagy erőkkel vonultak ki a helyszínre. Az osztályteremben csak négy 11 és 15 év közötti diák tartózkodott, amikor beomlott a helyiség álmennyezete.

Az iskola igazgatója a Turnul Sfatului megyei lapnak elmondta: a gipszkartonlapokból álló álmennyezet a szünetben omlott be, amikor a diákok zöme nem volt a teremben. Hozzátette, szerencsére nem egyből szakadt le, mert akkor tragédia is történhetett volna. A tanteremben 13 diák tanul összevont osztályban, ötödik és nyolcadik osztályosok.

Az omlás pillanatában a helyiségben tartózkodó

két lány és két fiú kisebb sérüléseket szenvedett, nyaki fájdalmakra panaszkodtak, és a karjukat is fájlalták.

A mentősök a nagyszebeni gyermekkórház sürgősségi osztályára szállították őket kivizsgálásra.

Maria Greavu, Ladamos község polgármestere az Oradesibiu.ro hírportálnak elmondta, hogy 

az álmennyezet leomlását a huzat és az erős szél okozhatta, a diákok épp szellőztettek, amikor a baleset bekövetkezett.

Társaik hívták az 112-es segélyhívó számot, az áldozatok eszméletüknél voltak, amikor a mentősök kiérkeztek.

A polgármester szerint a falusi iskolát 1936-ban építették, legutóbb 2004–2006-ban újították fel, és a közeljövőben terveznek egy újabb korszerűsítést.

Erdélyben decemberben történt hasonló eset, amely tragédiába torkollott. A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kétszintes diákotthon megközelítőleg egyharmada dőlt össze december 18-án, miután az épület külső fala, amely mellett két méter mély vízelvezető árkot ástak, leomlott.

A romok négy diákot temettek maguk alá: egy földszinten lakó 17 éves fiú a helyszínen életét vesztette, és az emeleti szoba romjai alól kimentett három lány egyike is súlyosan megsérült, ő a Maros megyei Sürgősségi Klinikai Kórházban hunyt el pár héttel a tragédia után.

Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés, illetve testi sértés gyanújával folytat büntetőeljárást annak a cégnek az ügyvezetője ellen, amely csatornázási munkát végzett a diákotthonnál, és ennek keretében több mint két méter mély árkot ásatott az épület fala mellett.

Rovatok