Index Vakbarát Hírportál

Magyarország újabb uniós szankciót készül blokkolni

2024. február 7., szerda 13:28

Az uniós országok a tervek szerint a szélsőséges izraeli telepesek elleni szankcióról tárgyalnak szerdán, a Politico azonban azt írja, hogy Magyarország és Csehország blokkolná a döntést. Az Index megkeresésére Paczolay Máté külügyi szóvivő is reagált az ügyben.

A Politicón olvasható, hogy az Európai Unió tagállamai szerdán a szélsőséges izraeli telepesek elleni szankciókról szóló javaslatot tervezik megvitatni, ám

a jelentések szerint Magyarország és Csehország blokkolja a kezdeményezést.

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője még decemberben javasolt szankciókat – például az Európába való belépés megtiltását – egyes izraeli telepesek ellen, amiért az elmúlt hónapokban palesztinokat támadtak meg és üldöztek el otthonaikból. Az izraeli kormányt amiatt bírálják, mert támogatja a telepeseket, és nem tesz lépéseket az ügyben.

Mint megírtuk, a múlt héten az Egyesült Államok is szankcionált Ciszjordániában élő izraeli telepeseket a palesztinok ellen elkövetett erőszakos cselekmények miatt. Az intézkedést az tette lehetővé, hogy múlt csütörtökön Joe Biden elnöki rendeletet adott ki – az indoklás szerint – „Ciszjordánia békéje, biztonsága és stabilitása elleni cselekményekre adott válaszként”.

A döntést előmozdíthatja, hogy – két uniós diplomata szerint – már az eddig óvatos Németország is támogatja a telepesek elleni szankciókat.

Reagált a külügyminisztérium

Paczolay Máté külügyi szóvivő az Index megkeresésére megerősítette, hogy az izraeli telepesek elleni szankció blokkolásáról szóló hír igaz.

Izraelt brutális terrortámadás érte, több mint ezren vesztették életüket, és százak kerültek a Hamász fogságába. Egy ilyen helyzetben a nemzetközi közösségnek minden erejével azon kellene dolgoznia, hogy elősegítse a terrorellenes művelet sikerét, valamint a túszok szabadon bocsátását annak érdekében, hogy a fogságban lévő ártatlanok visszanyerjék szabadságukat, és a világon sehol se ismétlődhessen meg mindaz, ami október 7-én történt

– nyilatkozta lapunknak szerda délután.

Rovatok