Index Vakbarát Hírportál

Radioaktív szennyvíz szivárgott a tengerbe a fukusimai erőműből

2024. február 7., szerda 14:46

Tizenhárom évvel a fukusimai katasztrófa után ismét szivárgást jelentettek az atomerőműből. Ezúttal radioaktív szennyvíz szivároghatott ki a Csendes-óceánba. A tokiói elektromos művek szerint nincs sugárzás, de megtiltották a belépést az érintett területre.

A 2011-es fukusimai katasztrófa után évek kellettek, hogy a térség magára találjon a szennyeződés után, 2023 őszén már a tisztított hűtővíz tengerbe engedését is elkezdték, viszont most újabb problémával néznek szembe a japánok.

Mintegy 5,5 tonna radioaktív szennyvíz szivárgott szerdán a fukusimai atomerőműből a Csendes-óceánba Japánban

– közölte a helyi média szerdai jelentése alapján az MTI.

A szivárgást szerda reggel 9 óra előtt az erőmű dolgozói észlelték.

A fukusimai helyi televízió – a tokiói elektromos művek (TEPCO) közlésére hivatkozva – arról adott tájékoztatást, hogy a radioaktív hűtővíz tisztítására használt berendezés kivezetőnyílásából folyt el hűtővíz eddig ismeretlen okból.

A TEPCO becslései szerint a kiszivárgott hűtővíz körülbelül 22 milliárd becquerel radioaktív anyagot tartalmaz. A hatóság közlése szerint ugyanakkor a víz nagy része már a talajba szivárgott, és a közeli vízelvezető csatornában sem volt kimutatható semmilyen jelentős sugárzási szintváltozás – tették hozzá jelentésükben. A TEPCO – elővigyázatosságból – megtiltotta a belépést a szivárgással érintett területekre.

Rovatok