Index Vakbarát Hírportál

A Hamász reagált a tűzszüneti tervre

2024. február 7., szerda 09:05

Izrael és a Hamász újabb tárgyalásokba kezdett egy esetleges tűzszünetről katari, egyiptomi és amerikai közvetítők útján. A Hamász válasza kedden érkezett meg, amit a katari miniszterelnök „pozitívnak” értékelt.

Mint megírtuk, január végén kezdődtek tárgyalások Izrael és a Hamász közt egy esetleges fegyvernyugvásról. A Reuters akkori értesülései szerint az utóbbi időben közeledett egymáshoz a két fél álláspontja arról, hogy elfogadnának egy egy hónapos tűzszünetet, amely újabb fogolycserékkel is párosulna.

A BBC beszámolója szerint a Hamász reagált a tűzszüneti tervre. Az Izrael, az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom által kidolgozott megállapodás részleteit nem hozták nyilvánosságra. Izrael és az Egyesült Államok egyaránt közölte, hogy vizsgálják a Hamász válaszát.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki jelenleg a Közel-Keleten tartózkodik, azt mondta, hogy szerdán megvitatja a Hamász válaszát izraeli tisztviselőkkel. Bár Blinken nem közölt részleteket arról, hogy az Egyesült Államok hogyan vélekedik a Hamász válaszáról, Joe Biden amerikai elnök „egy kicsit túlzónak” nevezte azt – ez arra utalhat, hogy az izraeli vezetés nem fogja egykönnyen elfogadni a Hamász kérését. 

Módosításokat kért a Hamász

Egy magas rangú Hamász-tisztviselő ugyanis a BBC-nek azt mondta, hogy a szervezet hajlandóságot mutatott a tűzszünetre, de kért néhány módosítást a Gázai övezet újjáépítésével, a lakosok otthonukba való visszatérésével és a kitelepítettek ellátásával kapcsolatban.

A tisztviselő elmondta azt is, hogy a Hamász a sebesültek ellátásával kapcsolatos módosításokat is kért, beleértve a hazatérésüket és a külföldi kórházakba való átszállításukat.

A javaslatot körülbelül egy hete küldték el a Hamásznak, de egy illetékes a Reutersnek elárulta, hogy csak kedden tudott választ adni a szervezet, mert egyes részletek kétértelműek voltak. Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani sejk katari miniszterelnök „pozitívnak” értékelte a Hamász válaszát.

A Hamász és Izrael közt november végén már volt  egy többnapos tűzszünet. Akkor a Hamász túszainak egy részét (köztük magyar származású gyermekeket is) elengedték, valamint az izraeliek által bebörtönzött palesztinok közül is sokan kiszabadultak.

(Borítókép: Egy izraeli harckocsi a gázai határon 2024. február 6-án. Fotó: Amir Levy / Getty Images Hungary)

Rovatok