Index Vakbarát Hírportál

A világ egyik legveszélyesebb helyén rabolták el, vérfürdőbe torkollt a mentőakció

2024. február 7., szerda 16:28

A világsajtó tele van Phillip Mehrtens történetével, mert éppen a héten egy éve, hogy az új-zélandi kereskedelmi gép pilótáját elfogták Új-Guinea nyugati részén, vagyis Nyugat-Pápuában. Az új-zélandi külügyminisztérium az évfordulón újabb közleményben követelte állampolgára szabadon bocsátását a térség függetlenségéért harcoló fegyveresektől.

A közleményből annyi derül még ki, hogy továbbra is dolgoznak az indonéz hatóságokkal a túsz kiszabadításán. A közlemény megjelenése után nem sokkal a fegyveresek szóvivője közölte, hogy humanitárius okok miatt elengedik majd a pilótát, de azt nem mondta meg, hogy pontosan mikor.

A történet tavaly februárban kezdődött, amikor Mehrtens kis kereskedelmi gépével, amely a Susi Airlinesé, leszállt Nyugat-Pápuában, Paro közelében. Öt utassal a fedélzetén érkezett, és fel kellett volna vennie 15 embert visszafelé, azonban a landolás után fegyveresek rohanták meg őket, kirángattak mindenkit a gépből, majd felgyújtották azt. Az öt utas szabadon elmehetett, mert ők őslakos pápuák voltak, a pilótát azonban túszul ejtették.

Rejtekhely az őserdőben

Az elmúlt egy évben nem sok mindent lehetett tudni arról, hová vitték Mehrtenst. A 37 éves pilótát Új-Zélandon képezték ki, néhány éve pedig Balin él a feleségével és gyermekével, folyékonyan beszél indonézül (bahasa). Évek óta repül az indonéz Susi Airlines gépeivel, Új-Guinea legtávolabbi, közutakon elérhetetlen részeibe szállított árut. 

A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy Nyugat-Pápua Nduga régiójában rejtegetik, egy esőerdővel borított, szárazföldön szinte megközelíthetetlen térségben. Még a bennszülött pápuák is különösen veszélyesnek tartják ezt a fegyveresek ellenőrizte térséget, és kerülik. A pilóta fogvatartói időről időre közzétettek róla képeket és videókat, amelyek szerint jó fizikai állapotban van, és jó egészségnek örvend. Őrzői szerint a legfontosabb, hogy foglyukat normális körülmények között tartsák. Azért a fotók mindig úgy ábrázolják a pilótát, hogy íjakkal és gépfegyverekkel felszerelkezett szabadságharcosok és őslakosok gyűrűjében ül, vagy áll éppen. 

Elrablói a Szabad Pápua Mozgalom fegyveres szárnyának tagjai. Tehát a Nyugat-Pápua Nemzeti Felszabadítási Hadsereg Eganius Koyega vezette csoportja őrzi a foglyot. Ők a túszejtés után azonnal azt követelték, Új-Zéland gyakoroljon nyomást Indonéziára, hogy Dzsakarta egyezzen bele Nyugat-Pápua elszakadásába, ami teljesen lehetetlen elképzelés. 

A függetlenségi mozgalmak gyakorlatilag ötven éve aktívak a térségben. 1969-ben ugyanis az ENSZ ellenőrzése alatt tartottak egy népszavazást az egykori holland gyarmat sorsáról, amelynek nyomán a terület Indonéziához került. Azonban a helyiek azóta is azt állítják, hogy a referendum nem volt sem szabad, sem tisztességes, egyszerűen elcsalták azt. Indonéziának azonban nagyon fontos a nyersanyagokban gazdag Nyugat-Pápua.

A fegyveres akciók 2018 után váltak egyre intenzívebbé. Ugyanis 2018 decemberében Koyega és emberei megtámadták a transzpápua autópálya építkezésének egyik helyszínét, és megöltek 19 indonéz munkást. Az indonéz kormány projektje éppen a legelhagyottabb térségekbe igyekszik eljuttatni a közlekedés lehetőségét. Koyegáék azt állították, hogy nem munkásokkal végeztek, hanem az indonéz hadsereg műszaki alakulatának tagjaival, azaz katonákkal. Ezt követően Koyega háttérrégióját – Ndugát – szinte megszállták az indonéz katonák.

A térség egyik szakértője azt mondja, hogy a függetlenséget szinte valamennyi őslakos pápua támogatja, így a fegyveres mozgalmat is, mert más módot nem látnak arra, hogy megszabaduljanak az indonéz fennhatóságtól.

A 2018-as támadás után egyre több indonéz katonát dobtak át Nyugat-Pápuára, emiatt az őslakosok otthagyták otthonaikat, elmenekültek az erdőkbe, városok néptelenedtek el, a gyerekek sokfelé már nem járnak iskolába, egészségügyi ellátásuk megoldatlan

– tette hozzá Cammi Webb-Gannon, az ausztrál Wollongong Egyetem Nyugat-Pápua Projektjének koordinátora. 

Megszakadtak a tárgyalások, csődöt mondtak a kommandósok

Ebben a helyzetbe esett tehát fogságba Mehrtens. Új-Zéland viszont nem enged a szabadságharcosok követeléseinek, nem tárgyal Koyegával, és nem akar beavatkozni Indonézia belügyeibe, számára fontos a jó kapcsolatok fenntartása Dzsakartával. Persze a háttérben helyi vezetőkkel, vallási vezetőkkel folyt egyeztetés, de a pilóta elengedéséig nem jutottak el.

Aztán a puhatolózó egyeztetések megszakadtak, mert a pápua rendőrség többször megpróbálta elérni a helyet, amelyről úgy gondolta, hogy ott tarthatják fogva Mehrtenst, de nem jártak sikerrel.

Koyega azért lett annyira elszánt, mert indonéz katonák végeztek korábban fiával. Ezért sem sikerült még egyetlen rajtaütés sem, mert úgy ismeri a pápuai felföld dzsungeleit, mint a tenyerét, és mindig egérutat nyert üldözői elől. Tavaly márciusban az indonéz katonák a túszként fogva tartott pilóta kiszabadításáért indított egyik akció alkalmával bekerítették Koyegát és embereit, akik egy durva, sok halálos áldozattal járó összecsapás végén megint eltűntek a sűrű erdőségben.

Rovatok