Index Vakbarát Hírportál

Pokolgépek robbantak Pakisztánban

2024. február 7., szerda 13:15

Két helyszínen is pokolgép robbant Pakisztánban, választási irodák közelében, egy nappal a parlamenti választások előtt. Legkevesebb 24 halálos áldozatot követeltek a merényletek, de sérültekből is van bőven.

Legkevesebb 24 ember lelte halálát és sokan megsebesültek abban a két pokolgépes merényletben, amelyet Pakisztán Beludzsisztán tartományában, két helyszínen követtek el választási irodáknál, egy nappal a parlamenti választások előtt – közölte az MTI szerdán a helyi hatóságok beszámolói alapján.

Az első robbantás, amely legkevesebb 14 halálos áldozatot követelt, Pisinben történt

– számolt be róla Jan Acsakzai, a tartományi kormányzat szóvivője. A helyi rendőrség közlése szerint sok sebesültet kórházba kellett szállítani, néhányukat súlyos állapotban.

A másik merényletet szintén Killa Szaifullahban követték el szerdán, a Fazlur Rahmán által vezetett Dzsámiat Ulema-i-Iszlám (JUI-F) konzervatív vallási párt irodájánál. Ennek a robbanásnak legkevesebb 10 halálos áldozata volt a helyi hatóságok és Acsakzai tájékoztatása szerint.

A pakisztáni parlamenti választások előtti napon elkövetett robbantások elkövetőjeként egyelőre senki sem jelentkezett. Gohar Edzsaz pakisztáni belügyminiszter elítélte a merényleteket.

A Pakisztánban az utóbbi időben egyre gyakoribbakká vált fegyveres támadások miatt országszerte több tízezer fős, rendőrökből és félkatonai erőkből álló csapatokkal igyekeznek fenntartani a békét.

Az Afganisztánnal és Iránnal határos, földgázban gazdag Beludzsisztánban több mint két évtizede követnek el támadásokat a nacionalista beludzs lázadók. A pakisztáni táliboknak és más fegyveres csoportoknak szintén erős a jelenlétük a tartományban.

Rovatok