Index Vakbarát Hírportál

Felfoghatatlan vagyon felett rendelkezik Kelet-Európa leggazdagabb nője

2024. február 8., csütörtök 08:29

Renáta Kellnerová három éve vette át a vezetést a PPF konglomerátum felett. A családi vállalkozás egy prágai székhelyű, 25 országban működő telekommunikációs, média-, befektetői és e-kereskedelmi birodalom – hatvanegyezer alkalmazottal. Hat kelet-európai országban működtet magántelevíziót, és a tulajdonában van Csehország egyik legnagyobb telefontársasága is.

A kiterjedt céget Petr Kellner, Renáta váratlanul elhunyt férje virágoztatta fel azzal, hogy Oroszország és Kína gyorsan növekvő piacain terjeszkedett. Az Ukrajna elleni invázió azonban nemcsak a geopolitikát, hanem az üzleti életet is felforgatta, ezért a családi vállalkozás új feje a hazájához közelebbi fejlődést részesíti előnyben.

A PPF birtokolja a korábbi nevén magyar Telenort is, amely azóta Yettel néven működik. A cseh milliárdos, Petr Kellner 2021-ben síelni indult Alaszkába, amikor rejtélyes okokból lezuhant az őt és társait szállító helikopter. A baleset után Kellner még órákig vergődött élet és halál között a roncsok között, a segítségére igyekvő mentők azonban későn érkeztek.

„Az első prioritás a PPF stabilitásának biztosítása, majd az üzlet újbóli fellendítése volt” – nyilatkozta most a Bloombergnek első nyilvános bemutatkozásában özvegye, aki elsődleges feladatának tartja gyermekei felkészítését arra, hogy idővel átvegyék a cégcsoport irányítását.

Az 56 éves Renáta Kellnerová rövid idő alatt radikális változásokat eszközölt. Az egykori, kulcsfontosságú bevételi forrást jelentő ázsiai térség helyett a nyugati piacok felé fordult. Ezzel párhuzamosan, két kisebbségi tulajdonos kivásárlásával a teljes birodalom családi tulajdonba került. Három lánya az új holding igazgatótanácsába került, amely a teljes vagyont felügyeli.

Elmozdulás a nyugat felé

A családi nettó vagyon értékét 11,9 milliárd dollárra, csaknem 4300 milliárd forintra becsülik, és ezzel az összeggel Kellnerová a Bloomberg Billionaire Index szerint jelenleg a régió leggazdagabb üzletasszonya.

Irányítása alatt a PPF több nagy tranzakciót is lezárt: kelet- és közép-európai távközlési tevékenységének részesedését 2,15 milliárd dollárért emírségekbeli befektetőnek adta el, továbbá 615 millió euróért megvált Fülöp-szigeteki és indonéziai hitelezési szolgáltatásaitól.

Ezzel a jövedelmezősége visszatért a járvány előtti szintre – annak ellenére, hogy a cég Oroszországból történő kivonulása miatt tetemes, 406 millió euró veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

Noha az ázsiai teljes kivonulás pontos ütemezése még nem született meg, az biztos, hogy „üzletünk fő fókusza az elmúlt három évben nyugat felé mozdult” – szögezte le Kellnerová.

A PPF új felvásárlási lehetőségek után kutatva vette meg a kézbesítési fiókokat üzemeltető lengyel InPost céget, és részesedést szerzett a német ProSieben műsorszolgáltatóban is.

Kerülik a nyilvánosságot

A PPF felemelkedése a kommunizmus bukása után kezdődött, a kilencvenes években. A minta Magyarországon sem volt ismeretlen. Kellner 1991-ben egy alapot hozott létre 202 vállalat tulajdonosi részesedésének megszerzésére – kárpótlási jegyekkel. Idővel 20 százalékos részesedést szerzett a legnagyobb cseh biztosítóban, amit két évtizeddel később már 3,3 milliárd dollárért adott el az olasz Generalinak.

Miközben a férj a cégbirodalmat építette, felesége jótékonykodott, és csaknem 2 milliárd koronát, 30 milliárd forintot adományozott társadalmi projektekre és ösztöndíjakra. „Társadalmi felelősségvállalás, amely túlmutat az üzleti szférán” – így jellemzi Kellnerová emberbaráti tevékenységét.

A három lány közül csak a 27 éves Anna mutatkozott a nyilvánosság előtt, aki hazája színeiben a díjugrató versenyen szerepelt a tokiói olimpián. Kellnerová egyetlen vágya – saját bevallása szerint –, hogy a család maradjon a PPF többségi tulajdonosa a következő évtizedekben.

Amint készen állnak, nyugodt lelkiismerettel adom át nekik a cégirányítást – mondta az anya, Kelet-Európa leggazdagabb nője, akit nem aggaszt a jövő, mert gyermekei „némileg már most is részt vesznek cégeink vezetésében”.

(Borítókép: PPF)

Rovatok