Index Vakbarát Hírportál

Fél Európán átívelő kábítószer-hálózatot számolt fel az Europol

2024. február 8., csütörtök 17:50

A hatóságok 59 embert tartóztattak le a héten Albániában, Olaszországban, Németországban és az Egyesült Királyságban egy kábítószer-csempészettel foglalkozó bűnszövetkezet ellen végrehajtott műveletben.

Albániától Németországig terjedő kábítószer-kereskedő hálózatot számoltak fel a héten a hatóságok – írja az OCCRP.

Az Európai Rendőrségi Hivatalnak, az Europolnak a közleményében az áll, hogy a hálózat főként heroint, kokaint, hasist és marihuánát csempészett Németországba és Spanyolországba dupla aljú vagy titkos rekeszekkel ellátott autókkal.

Az Europol az uniós Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynökséggel, az Eurojusttal együttműködve kiemelte, hogy 2023-ban 21 gyanúsítottat tartóztattak le az eredeti műveletben, amelynek célpontja ugyanez az albán vezetésű szervezett bűnözői csoport volt.

Az akcióban mintegy 2,7 millió euró értékű kábítószert foglaltak le.

A közlemény szerint a firenzei ügyészség (PPO) a kerületi maffiaellenes igazgatóságon keresztül 2019-ben kezdeményezte a műveletet. 2020 januárjától kezdve a SPAK olasz és albán hatóságai felkeresték az Eurojustot, hogy koordinálják a határokon átnyúló igazságügyi együttműködést ezzel a hálózattal szemben, amely több országban is működött.

Az albán állami rendőrségtől származó információk alapján a bűnszövetkezet Albániából vagy Hollandiából is csempészett kábítószert Olaszországba, ahol azt különböző olasz tartományokban, majd Németországban terjesztették eladásra.

Az olasz és albán csoportok keverékéből álló hálózat négy kifinomult bűnszervezeten keresztül működött, amelyek stratégiailag az olaszországi Toszkánában, Albániában és Hollandiában helyezkedtek el.

A rendszerük nem csak a csempészetről szólt; az albán rendőrség szerint Firenzében és Bolognában operatív központokat hoztak létre, titkos raktárakkal és műhelyekkel, amelyek mind a bűnözési tervük szolgálatába álltak.

A közlemény szerint az Eurojust február 5-én és 6-án koordinációs megbeszéléseket hívott össze a Muratore kódnevű nagyszabású művelet előkészítése érdekében. Ezen túlmenően létrehozott egy koordinációs központot, hogy megkönnyítse az igazságügyi együttműködést az összes érintett nemzeti hatósággal.

Az Europol 2020 óta szintén aktívan részt vesz az ügy támogatásában, széles körű elemzői támogatást és szakértelmet nyújtva az albán szervezett bűnözéssel kapcsolatban. Ez a segítségnyújtás megkönnyítette a kulcsfontosságú célpontok azonosítását és a bűnügyi tevékenységük feltérképezését egész Európában.

Rovatok