Index Vakbarát Hírportál

A határvédelmet és Ukrajnát érintő ügyben blokkolt segélycsomagot az amerikai szenátus

2024. február 8., csütörtök 10:26

A kamara egy olyan külföldi segélycsomagot kívánt előterjeszteni, amely csak a kétpárti törvényjavaslatban felvázolt amerikai szövetségesek finanszírozását tartalmazza.

A szenátus szerdán megakadályozta egy kétpárti határ- és nemzetbiztonsági törvényjavaslat továbblépését, mivel a demokraták azzal vádolták a republikánusokat, hogy választóik kárára Donald Trump politikai kívánságaihoz igazodnak – írja a The Guardian.

A szavazás 49:50 arányban zajlott, 45 demokrata és négy republikánus támogatta a törvényjavaslat továbblépését. A törvényjavaslat vitájának megkezdéséhez hatvan szavazatra volt szükség.

A republikánus konferencia többsége ellenezte a törvényjavaslat továbblépését, miután kifogásolta, hogy a jogszabály nem megy elég messzire az amerikai–mexikói határ szükségleteinek kezelésében, ahol az illegális határátlépések miatt letartóztatottak száma rekordot döntött.

A demokrata frakció öt tagja szintén a törvényjavaslat megakadályozása mellett szavazott, mivel aggodalmuknak adtak hangot a határbiztonsági intézkedések súlyossága és a gázai háború közepette Izrael hadseregének nyújtott többletfinanszírozás miatt.

A szenátus többségi vezetője, a New York-i Chuck Schumer eredetileg támogatta a törvényjavaslat továbbvitelét, de aztán megváltoztatta szavazatát.

Miután a határügyekről szóló megállapodás elhalt, a szenátus megpróbált egy külön külföldi segélycsomagot előterjeszteni, amely csak az amerikai szövetségesek számára a kétpárti törvényjavaslatban felvázolt finanszírozást tartalmazta volna.

Amikor a szavazás végül szerda este lezárult, a 100 szenátorból 58-an támogatták a törvényjavaslat továbbvitelét.

A törvényjavaslat elfogadásához azonban végül 60 szavazatra lesz szükség, így jelenleg nincs meg a szükséges támogatás ahhoz, hogy átmenjen a szenátuson. Schumer szerda este a szenátus padsoraiba lépve bejelentette, hogy a kamara csütörtökön újra összeül, hogy ismét szavazzon a törvényjavaslatról.

Egy új felhatalmazás esett kútba

A 118 milliárd dolláros kétpárti törvényjavaslat új felhatalmazást adott volna az elnöknek arra, hogy lezárja a határt, ha a napi határátlépések átlépnek egy bizonyos határt, miközben felgyorsította volna a menekültügyi felülvizsgálati eljárást, ami sok migráns esetében gyorsabb kitoloncolást eredményezhetett volna.

A törvényjavaslat 60 milliárd dolláros katonai támogatást nyújtott volna Ukrajnának, 14 milliárd dolláros biztonsági támogatást Izraelnek, valamint 10 milliárd dolláros humanitárius támogatást az ukrajnai, gázai és ciszjordániai háborúk által érintett civileknek.

Néhány jobboldali republikánus már korábban jelezte, hogy ellenezné az önálló törvényjavaslatot, és több engedményt követel a demokratáktól a határpolitikával kapcsolatban.

Mike Lee utahi republikánus szenátor kijelentette, hogy pártjának tagjai nem hagyhatják jóvá a törvényjavaslatot anélkül, hogy „az ukrán pénzeszközöket a határbiztonsági referenciaértékek teljesítéséhez kötnék”.

Kedden Mike Johnson, a republikánus képviselőházi elnök megpróbált megelőzni egy esetleges külföldi segélycsomagot azzal, hogy szavazást tartott egy olyan törvényjavaslatról, amely csak Izraelnek nyújtana támogatást. A törvényjavaslattal a jobboldali republikánusokat akarták megszólítani, akik egyre inkább ellenállnak Ukrajna finanszírozásának, de a képviselőház kedd este leszavazta azt.

Joe Biden kedden a Fehér Házban elmondott éles hangú beszédében a határügyi törvénytervezet várható kudarcáért Trumpot okolta, aki arra bátorította a republikánusokat, hogy ellenezzék az alkut.

A Truth Social nevű közösségimédia-platformján hétfőn Trump úgy utasította el a törvényjavaslatot, hogy az „nem más, mint egy rendkívül kifinomult csapda a republikánusok számára, hogy átvegyék a felelősséget azért, amit a radikális baloldali demokraták tettek a határral, éppen a legfontosabb EVER-választásunk előtt”.

Egyetértve Trump aggodalmával azzal kapcsolatban, hogy a törvényjavaslat elfogadása milyen hatással lehet az elnökválasztási versenyre, egyes republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy a határbiztonsággal csak a novemberi választások után kellene foglalkozni.

„Minden jel arra mutat, hogy ez a törvényjavaslat nem is fog a szenátus elé kerülni azért, mert Donald Trump úgy gondolja, hogy ez politikailag rosszat tesz neki… Inkább fegyverként használná ezt a kérdést, mint hogy ténylegesen megoldja” – mondta Joe Biden amerikai elnök kedden.

„Mostantól novemberig az amerikai emberek mindennap tudni fogják, hogy az egyetlen ok, amiért a határ nem biztonságos, az Donald Trump és a (Make America Great Again) republikánus barátai.”

(Borítókép: John Greim / LightRocket / Getty Images)

Rovatok