Index Vakbarát Hírportál

Bebörtönözték a volt egyiptomi elnökjelöltet

2024. február 8., csütörtök 19:55

Egyévi szabadságvesztésre ítélték a választási szabályok megsértése címén csütörtökön Ahmed al-Tantávi volt egyiptomi elnökjelöltet, aki az egyetlen komoly kihívója volt az újra megválasztott Abdel-Fattáh esz-Szíszinek a tavaly decemberi elnökválasztáson.

Bebörtönözték és egyévi szabadságvesztésre ítélték Ahmed al-Tantávi volt egyiptomi elnökjelöltet a választási szabályok megsértése címén csütörtökön, aki az egyetlen komoly kihívója volt az újra megválasztott Abdel-Fattáh esz-Szíszinek a tavaly decemberi elnökválasztáson.

A perben, amelynek során Tantávi mellett elmarasztalták kampánymenedzserét és 21 további támogatóját is, öt évre eltiltották őt attól, hogy országos választáson indulhasson. Jogvédők szerint az ítélet

világos üzenet, hogy nem fogják megtűrni Szíszi komoly riválisait.

Szíszi, aki tíz évvel korábban egy puccs eredményeképpen került hatalomra, a decemberi voksoláson a szavazatok csaknem 90 százalékát szerezte meg, és így még legalább 2030-ig hivatalban maradhat. Kezdetben négy kihívója volt, Tantávi mellett három esélytelen. Tantávi végül visszavonta jelöltségét munkatársainak hatósági zaklatása és többszöri önkényes őrizetbe vétele miatt. A választáson egyik esélytelen jelölt sem érte el az ötszázalékos támogatottságot.

A hatóságok Szíszi újabb hivatalba lépése után indítottak pert Tantávi és sok támogatója ellen azzal a váddal, hogy nem hivatalos kampányanyagokat nyomtattak és terjesztettek. Az Egyiptomi Kezdeményezés a Személyi Jogokért (EIPR) nevű civil szervezet szerint több mint 120 embert vettek őrizetbe ezen a címen. A hatóságok tagadják ezt.

Rovatok