Index Vakbarát Hírportál

Több száz feltételezett bandavezér ellen indult tömegper Salvadorban

2024. február 8., csütörtök 21:24

Csütörtökön tömeges büntetőper indult Salvadorban a Mara Salvatrucha nevű bűnszervezet csaknem ötszáz feltételezett vezetője ellen.

Tömegper indult mintegy ötszáz feltételezett bandavezér ellen Salvadorban, akiket a közép-amerikai országban az elmúlt tíz évben elkövetett több mint 37 ezer bűncselekményben való részvétel vádjával állítottak bíróság elé – írja az MTI.

A bandatagok által elkövetett minden egyes bűncselekményt a bandavezéreknek kellett megrendelniük. Az ügyészség gondoskodni fog arról, hogy ezek a bűnözők megfizessenek azért a szenvedésért, amelynek évtizedeken át kitették a salvadoriakat

– írta az X közösségi oldalon a vádhatóság.

Mivel a vádlottakat jelenleg különböző börtönökben tartják fogva, a tárgyalás virtuálisan, az online térben folyik.

Nayib Bukele, a múlt vasárnap megtartott salvadori elnökválasztást újfent megnyerő, hivatalban levő államfő az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségre tett szert a bűnözés visszaszorításával annak ellenére, hogy jogvédő szervezetek meglehetősen aggályosnak tartják az állami erőszakszervezetek által nagy számban elkövetett jogsértéseket.

Salvadorban már majdnem két évvel ezelőtt rendkívüli állapotot hirdettek ki, amelynek keretében számos alapjogot korlátoztak.

Az eltelt idő alatt több mint 76 ezer feltételezett bűnözőt, illetve bandatagot tartóztattak le a hatóságok, többnyire bizonyíték felmutatása és ügyvédi közreműködés nélkül.

Gustavo Villatoro közbiztonsági miniszter januárban jelentette be, hogy a februárban kezdődő tömegperben csak a bűnszervezet magasabb rangú vezetőit állítják bíróság elé.

Rovatok