Index Vakbarát Hírportál

Nyolc évig gürizett a Guinness-rekordért, de egy dologra nem gondolt

2024. február 8., csütörtök 20:46

A francia Richard Plaud régóta arról álmodozott, hogy egyszer elkészíti a világ legmagasabb, gyufaszálakból álló szobrát. Ennek érdekében az elmúlt nyolc évben azon dolgozott, hogy megépítse az Eiffel-torony hét méter magas mását, azonban úgy tűnik, hogy egy apró hiba miatt nem teljesülhet az álma.

Nem kerülhet be a Guinness-rekordok közé a nyolc év alatt, 706 900 gyufaszálból épített 7 méter magas Eiffel-torony, mert az építője nem megfelelő alapanyagot használt – írja az NBC News.

A rossz hírt a múlt héten közölte a Guinness Rekordok Könyve a francia Richard Plaud-val. Elmondásuk szerint ugyanis olyan típusú gyufaszálakat használt, amelyek kereskedelmi forgalomban nem kaphatóak.

Richard Plaud erről a közösségi oldalán számolt be, ahol azt írta, a rekordkísérletek bírái úgy hoztak döntést, hogy személyesen meg sem tekintették a szobrát.

Állítása szerint azt mondták neki, hogy a gyufának kereskedelmi forgalomban kaphatónak kell lennie, és nem lehet belőle levágni, szétszedni, vagy a felismerhetetlenségig eltorzítani.

Mivel a gyufaszálak nem voltak kereskedelmi forgalomban kaphatók, és nem ismerték el azokat gyufaszálnak, a kísérletet kizárták

– idézte a döntést a férfi.

Miután Richard Plaud megunta, hogy a szupermarketben vásároljon gyufát, és kézzel távolítsa el mindegyiknek a fejét, üzletet kötött egy gyártóval, aki 33 kilós doboz fej nélküli gyufát adott el neki.

„Amikor kibontottam őket, úgy éreztem magam, mintha karácsony lenne – mondta a Le Parisiennek. Bár a fej nélküli gyufák használata kényelmesebb megoldásnak bizonyult, éppen ez akadályozhatja Plaud-t álmai megvalósításában.

Nincs minden veszve

A férfi szerint a gyufákról szóló számlák, valamint a független megfigyelők bizonyítani fogják, hogy rekordkísérlete szabályos volt. A világrekordról szóló álma azonban még mindig nincs romba dőlve: a Guinness azt mondta az NBC Newsnak, hogy lehet, hogy „kemény kézzel” ítélte meg a rekordkísérletet, és felülvizsgálja azt.

Mark McKinley, a Guinness központi rekordszervezetének igazgatója szerdán az NBC Newsnak nyilatkozott: „a rekordokat kezelő csapatunk feladata, hogy alaposan és igényesen vizsgálja felül a bizonyítékokat, hogy biztosítsa, hogy a versenyfeltételek egyenlőek legyenek mindenki számára, aki Guinness-rekordot próbál elérni, azonban úgy tűnik, hogy ezzel a pályázattal talán egy kicsit keménykezűen jártunk el.”

Újra felvesszük a kapcsolatot a rekordtartóval, valamint prioritásként felülvizsgáljuk a hasonló rekordokra vonatkozó szabályokat, hogy lássuk, mit lehet tenni

– mondta Mark McKinley.

A rekordot a libanoni Toufic Daher tartja, amit 2009-ben állított fel a 6 millió gyufa felhasználásával készült, hat méter magas Eiffel-torony szobrával.

Richard Plaud 2015 decemberében kezdte el a munkát a nappalijában, és 2023. december 27-én fejezte be, a nevét viselő párizsi toronyról híres francia építőmérnök, Gustave Eiffel halálának 100. évfordulóján.

„Gyermekkori álmom volt a világrekord. Mindig is ez járt a fejemben” – mondta Richard Plaud a Le Parisien című lapnak.

Rovatok