Index Vakbarát Hírportál

Lezárult a vizsgálat a Joe Biden által őrzött titkos dokumentumairól

2024. február 8., csütörtök 08:19

Véget ért a vizsgálat Joe Biden amerikai elnök titkos dokumentumainak helytelen kezelésével kapcsolatban, az üggyel megbízott különleges ügyész befejezte munkáját – közölte az amerikai főügyész szerdán a kongresszussal.

A bejelentés előtt egy nappal a The Washington Post című lapban megjelent egy cikk, amely szerint a vizsgálatról készült jelentés bírálja azt, ahogy Joe Biden és munkatársai kezelték a szóban forgó dokumentumokat, de nem javasol vádemelést – emlékeztet az MTI.

Merrick Garland igazságügyi miniszter a kongresszus tagjainak címzett levelében azt írta, hogy Robert Hur különleges ügyész hétfőn átadta neki jelentését.

Elkötelezett vagyok amellett, hogy a különleges ügyészi jelentésből a lehető legtöbbet nyilvánosságra hozzam

– hangsúlyozta Garland, hozzátéve, hogy a Fehér Ház még vizsgálja a dokumentumot.

Az ügyészt tavaly nevezte ki a miniszter, miután 2022-ben Bidennek a delaware-i Wilmingtonban lévő otthonában, valamint egy korábbi irodájában alelnöki idejéből származó titkos dokumentumokat találtak.

Donald Trump volt elnök ellen jelenleg is büntetőeljárás folyik bizalmas dokumentumok gondatlan kezelése miatt, Joe Biden esetében a Fehér Ház tévedésre hivatkozott, mondván, véletlenül őrizte az elnök a szigorúan titkos dokumentumokat.

Borítókép: Alex Wong / Getty Images

Rovatok