Index Vakbarát Hírportál

Blokád alá vették a német gazdák a két legismertebb üzletlánc központját

2024. február 8., csütörtök 07:44

Németország egész területén tiltakoznak a gazdák. Január óta több, elsősorban a közlekedést megbénító fennakadást okoztak akcióikkal, amit az állami szubvenciók helyreállításának követelése végett indítottak. Az akciók alatt autópályákat, hidakat bénítottak meg, valamint több szupermarket kamionjai elől elzárták az utat.

A német gazdák követelik a korábbi állami szubvenciók teljes helyreállítását, főként a dízelolajra kiszabott adók visszatérítését. Ezt a Scholz-kormány nagy részben elutasította, és amit elfogadott, arra is több évre nyúló teljesítést ígért – írja a Die Welt.

Miután nem bizonyult hatékonynak a hidak és az autópályák megbénítása, vasárnap még radikálisabb lépésekhez folyamodtak a gazdák.

Pfaltz tartományban több nagy kereskedelmi üzletlánc (Lidl, Aldi, Globus, Edeka) raktárait blokád alá vették, hogy azok kamionjai ne juthassanak el a szupermarketekig. 

A zárlatot több órán át fenntartották, volt, ahol egészen reggelig elzárták a kamionok útját.

A tartományi szövetség vezetője szerint „a kereskedelmi láncokra azért kívántak nyomást gyakorolni, mert jelentős részben ők határozzák meg a mezőgazdasági termékek árát”. A lépés azonban hatásosnak bizonyult, mert a tartományi vezetők tárgyalásokba fogtak, és ígéretet tettek a bürokrácia csökkentésére. 

A gazdák szövetségi vezetője elmondta, a tiltakozó akcióikkal elsősorban a politikára akarnak nyomást gyakorolni, és akciójukat továbbra is folytatják.

Rovatok