Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálatot indítottak olajszivárgás miatt az Orlen egyik litván termináljánál

2024. február 8., csütörtök 19:46

Egy 9 kilométer hosszú, 2 kilométer széles, legalább 1,8 tonnányi olajszőnyeg miatt indult vizsgálat a Balti-tengeren. A butingei terminál szivárgását egy tankhajó kiszolgálása közben fedezték fel, a szennyeződés pedig a szomszédos Lettország vizei felé sodródik.

Litvánia vizsgálatot indított egy olajszivárgás miatt a Balti-tengeren, a lengyel PKN Orlen olajipari vállalat helyi leányvállalatának butingei termináljánál – közölte csütörtökön a balti ország környezetvédelmi hatósága, és írta meg az MTI.

A szennyezésre egy tankhajó kiszolgálása közben derült fény, a litván hatóságokat szerdán először 300 liter olaj elszivárgásáról tájékoztatták. Az ezt követő ellenőrzés megállapította, hogy

egy 9 kilométer hosszú, illetve 2 kilométer széles olajszőnyegről van szó, legalább 1,8 tonna olajjal a tenger felszínén,

ráadásul a szennyeződés a szomszédos Lettország területi vizei felé sodródik.

„Valószínű, hogy jelentősen több olaj szivároghatott ki, tekintettel arra, hogy egy része már bizonyosan elsüllyedt vagy elpárolgott” – közölte a litván környezetvédelmi hatóság, hozzátéve, hogy a most bejelentett vizsgálat célja fényt deríteni a szennyezés teljes mértékére, illetve annak környezeti hatásaira.

Sem a PKN Orlen, sem pedig a Orlen Lietuva nem reagált megkeresésekre az ügyben.

Rovatok