Index Vakbarát Hírportál

Újra kitört a vulkán Izlandon, tanácstalanok a hatóságok

2024. február 8., csütörtök 09:57

Az idei évben már másodjára tört ki az Izland délnyugati részén, a Reykjanes-félszigeten álló Fagradalsfjall tűzhányó, 2021 óta ez már a hatodik alkalom volt – közölte a RUV izlandi közszolgálati televízió csütörtökön.

A helyszíni élő felvételeken jól látható, ahogy a fényes-narancssárga láva végigfolyik a hegyoldalon.

A tűzhányó legutóbb január 14-én tört ki és két napon át volt aktív, ami miatt a Reykjavíktól 40 kilométerre délnyugatra fekvő kis halászfalu, Grindavík négyezer lakosát is evakuálni kellett.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a csütörtöki kitörés milyen mértékben lesz hatással a halászfalura, és azt sem, hogy szükségessé válik-e a lakosok újbóli evakuálása. 

Az izlandi hatóságok tavaly novemberben gátépítésbe kezdtek annak érdekében, hogy a levonuló lávafolyam elkerülje a házakat és ne okozzon kárt a kritikus infrastruktúrában.

Habár a vulkáni aktivitás miatti fenyegetettség szintje a korábbi kitörésekkel szemben alacsonyabb szinten maradt, az izlandi hatóságok újabb kitörésekre figyelmeztettek a földkéreg alatt összegyűlt, kitörésre váró magma miatt.

Korábban átlagosan minden negyedik-ötödik évben volt példa vulkánkitörésre a szigetországban. Izlandon összesen harminchárom aktív vulkánrendszer található, amelyek évente több millió turistát vonzanak a szigetre.

Rovatok