Index Vakbarát Hírportál

Reagált a Kreml az ukrán főparancsnok leváltására, így befolyásolhatja a háború menetét?

2024. február 9., péntek 17:49

Nem befolyásolja a háború menetét, hogy Valerij Zaluzsnij helyét az ukrán fegyveres erők főparancsnoki posztján Olekszandr Szirszkij vette át – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak.

„Nem gondoljuk, hogy ezek olyan tényezők, amelyek megváltoztathatják a különleges hadművelet menetét. Folytatódni fog, amíg a célokat el nem érjük” – idézi Peszkovot az MTI.

A moszkvai védelmi minisztérium pénteki közlése szerint az orosz erők az elmúlt napon előnyösebb állásokat foglaltak el Donyeck és Liman környékén, továbbá három frontszakaszon kilenc ukrán támadást vertek vissza. A hadijelentés szerint a legtöbb – szám szerint öt – ukrán roham a kupjanszki frontszakaszon hiúsult meg. 

A tájékoztatás szerint az ukrán fél több mint ezer katonát veszített, közülük a legtöbben, mintegy háromszázan a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említette egyebek mellett a drónirányítás két és a rádióelektronikai harc egy központját, két lőszerraktárat (mindezt a donyecki régióban), egy Sz-300-as légvédelmi rendszer lokátorát és két kilövőállását, két harckocsit, két páncélozott harcjárművet, egy amerikai M119-es vontatott tarackot, valamint HIMARS, Vilha és Uragan sorozatvetők 15 rakétáját, továbbá 97 drónt.

Az orosz statisztika szerint az ukrán fegyveres erők által a háború kezdete óta elveszített tüzérségi lövegek és aknavetők száma elérte a nyolcezret. A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Mint írtuk, az ukrán közvélemény nem fogadta örömmel, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön menesztette Valerij Zaluzsnijt, a hadsereg főparancsnokát. Zelenszkijt még a saját közösségimédia-oldalain is támadták a kommentelők, akik egyértelműen kifejezték csalódásukat és azt, hogy Zaluzsnijt támogatják.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, pénteki, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Dmitrij Peszkov. Fotó: Contributor / Getty Images)

Rovatok