Index Vakbarát Hírportál

Törökország első űrhajósa három európai társával visszatért a Földre

2024. február 9., péntek 18:12

A négy európai űrhajós több mint két hetet töltött a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén, két napba telt a Földig tartó visszaút – közölte az Axiom Space.

A texasi székhelyű startupcég harmadik kereskedelmi missziójának résztvevői a tájékoztatás szerint a SpaceX amerikai űrvállalat Crew Dragon űrhajóján szálltak le Florida partjai közelében.

A négy űrhajós szerdán indult el az Nemzetközi Űrállomásról (ISS), miután több mint két hetet töltött el a fedélzetén. Ez volt az eddigi leghosszabb űrmisszió, amelyet kereskedelmi alapon szerveztek.

A négy asztronauta – a spanyol–amerikai kettős állampolgár, korábbi NASA-űrhajós, Michael López-Alegría, aki a misszió parancsnoka, továbbá az olasz Walter Villadei, a svéd Marcus Wandt és a török Alper Gezeravci, aki az első török állampolgár a világűrben – január 18-án indult a floridai Cape Canaveralben lévő űrközpontból a Föld felszíne felett 400 kilométerrel keringő ISS-hez.

Az Ax-3 missziót az Axiom Space magánvállalat a NASA-val együttműködve készítette elő – írja az MTI. A kvartett számos kísérletet végzett az ISS fedélzetén, amelyek zöme az űrrepülésnek az emberi egészségre és a betegségekre gyakorolt hatásait kutatta.

Ez az Axiom harmadik ilyen jellegű – kereskedelmi alapon szervezett – űrmissziója. A vállalat űrhajósonként legkevesebb 55 millió dollárt (19 milliárd forint) kér a szolgáltatásait igénybe vevő államoktól, illetve cégektől.

Rovatok