Index Vakbarát Hírportál

A magyar előírások szerint intézkedett a cseh médáit felügyelő társhatóság

2024. február 9., péntek 18:31

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának hatására kétszer is intézkedett az RRTV, mint cseh társhatóság. Az okot az adta, hogy az AMC és a Film Café csatornák nem a hazai korhatár-besorolásnak megfelelően sugároztak filmeket.

A problémát az okozta, hogy az AMC csatornán műsorra tűzött 40 éves szűz, valamint a Film Cafén vetített A nagy fehér című filmeket korhatárjelzés nélkül sugározták, holott a magyar szabályozás szerint mindkettőt a IV. kategóriába (tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott) kellett volna sorolni, és csak 21 óra után lehetett volna közzétenni.

A magyar médiahatóság jelezte a két csatorna felett joghatósággal bíró RRTV-nek a szabályszegést, amely felhívta a figyelmüket arra, hogy bár a cseh előírások megengedőbbek, tegyenek eleget a szigorúbb magyar előírásoknak, kiemelten ügyelve a korhatárkategória-jelzések pontos és körültekintő használatára.

Az RTL csatornával szemben a Kanapéhuszárok november 24-én és december 1-jén sugárzott epizódjai miatt indult eljárás. A III. korhatárkategóriába sorolt műsorban azt láthatták a nézők, hogy mások hogyan tévéznek, azaz az egyes műsorszámokra milyen reakciókat adnak. A tényállás teljes körű tisztázása érdekében a Médiatanács nyilatkozattételre hívta fel az RTL-t – olvasható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság honlapján.

Rovatok