Index Vakbarát Hírportál

Egyre rosszabb a helyzet, másfél millió palesztin evakuálását tervezi Izrael

2024. február 9., péntek 18:57

Evakuálni kell Rafah városából a civileket az izraeli invázió miatt. A Gázai övezetben érintett csaknem másfél millió lakos annak ellenére észak felé venné az irányt, hogy ott semmiféle infrastruktúra nincs.

Miközben Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondja, hogy elrendelte a civilek evakuálását Rafahból, az izraeli hadsereg célja az ott megmaradt négy Hamász-zászlóalj felszámolása, valamint azt vizsgálják, hogyan tudná Izrael felügyelni a palesztinok mozgását.

Jelenleg mintegy 1,4 millió palesztin tartózkodik a Gázai övezet déli részén. Az UNICEF becslése szerint közülük 600 ezer gyermek, és sokan a bombázások elől menekültek északabbra.

A Sky News beszámolója szerint a gázai lakosság kétharmada már evakuálási parancs alatt áll, ezért Rafahban és környékén gyülekeznek az emberek.

Ez egy nagyon kis terület, így feltehetően északabbra is visszaengednék őket, ha Izrael folytatja a hadműveletet négy – a feltételezések szerint Rafahban állomásozó – Hamász-zászlóalj ellen.

Sem Rafahban, sem Gáza egyéb területein nincs említésre méltó infrastruktúra, ez fokozottan érvényes az északi területekre. Az ellátmányt az érintett területre eljuttatni nehézkes, az éhínség széles körben elterjedt. Rafah térségében emberek százezrei élnek sátrakban. Kétségbeejtő a helyzet – írta a lap.

A Sky News katonai elemzője, Sean Bell szerint az evakuálásuk lehetőségei korlátozottak.

Nem mehetnek délre, Egyiptomba, mivel az egyiptomiak ezt már kizárták – mondta –, míg keletre, Izrael felé nincs esélyük, nyugatra van a tenger, ezek következtében csak északra van lehetőség menekülni, viszont így egyre távolabb kerülnek a délről érkező segélyektől.

Rovatok