Index Vakbarát Hírportál

Az ütközetet Zelenszkij nyerte, de a háború a tét

2024. február 9., péntek 06:38

Az ukrán elnök és az ukrán fegyveres erők volt főparancsnokának huzavonája másfél héten keresztül tartott, végül február 8-án, csütörtökön jutott nyugvópontra. Volodimir Zelenszkij valóban lecserélte Valerij Zaluzsnijt, és az utódot már be is jelentette: Olekszandr Szirszkij vezérezredes lett az új főparancsnok.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Valerij Zaluzsnij, az ukrán hadsereg volt főparancsnokának csörtéje január 29-én kezdődött, amikor is külföldi sajtóértesülések alapján az elnök egy privát megbeszélésen lemondásra szólította fel Zaluzsnijt. Ez még nem minden, Zelenszkij állítólag új tisztséget is felajánlott Zaluzsnijnak, és felkérte, hogy legyen „a hadsereg modernizálásával kapcsolatos tanácsadója”, ám a főparancsnok elutasította az ajánlatot, és közölte, hogy megtartaná a főparancsnoki rangot. Ezután Zaluzsnij tájékoztatta az ukrán vezérkart, hogy valószínűleg napokon belül le lesznek váltva, hiszen az elnök a visszautasítás után közölte vele, ha nem mond le önként, akkor meneszti.

A Zaluzsnij menesztéséről szóló rendeletet február 2-ára, péntekre várták, de az csak nem érkezett meg. Állítólag Zelenszkij és köre, valamint Rusztem Umerov védelmi miniszter mindenképpen azt szerették volna elérni, hogy a főparancsnok önként hagyja ott a pozícióját. Erről több későbbi találkozón is győzködték Zaluzsnijt, sőt még egy nagyköveti állást is felajánlottak számára, viszont Zaluzsnij nem civil, tehát alapból nem is alkalmas nagyköveti posztra. Még ugyanaznap (vagyis február 2-án, pénteken) újra találkozott Zelenszkij és Zaluzsnij egy vezérkari megbeszélésen, amelyen

mindenki kicsit feszült volt, de mindketten úgy viselkedtek, mintha mi sem történt volna, és ez csak egy szokásos vezérkari megbeszélés lenne. Amikor Zaluzsnyij befejezte, Volodimir Olekszandrovics [vagyis Zelenszkij – a szerk.] még csak nem is pislantott, megköszönte neki, és továbbadta a szót valakinek

– vázolta a történteket a találkozó egyik résztvevője az Ukrajinszka Pravdának.

Később, a hétvégén Zelenszkij egy interjúban megemlítette, hogy több magas rangú tisztviselőt le akar váltani, tehát senki előtt nem maradt titokban, hogy Zaluzsnij menesztése (többekkel egyetemben) még mindig a levegőben lóg. Az elnök szerint Ukrajnának „újraindítás” kell, ehhez pedig személyi változásokra van szükség.

Zelenszkij félt Zaluzsnijtól

A változásokat pedig mindenképpen a saját feje után egyre jobban tevékenykedő Zaluzsnij eltávolításával akarta kezdeni az elnök, hiszen – egy január 24-én, zártkörűen ismertetett közvélemény-kutatás alapján – az ukránok mindenkinél jobban bíznak a volt főparancsnokban, míg Zelenszkij és kormányának népszerűsége továbbra is meredeken zuhan.

Zaluzsnijt illetően az már elég régóta nyilvánvaló, hogy Zelenszkij nem tudja őt irányítani. Zaluzsnij meghallgatja, úgy tesz, mintha hallotta volna, amit mond, aztán azt teszi, amit ő maga helyesnek tart. Amikor az ellentámadásra készültek, ez sokszor megtörtént a fegyverek elosztásával, a tervezéssel és egyéb dolgokkal kapcsolatban. De amikor [Zaluzsnij] nyíltan elkezdett politizálni és cikkeket írni a nyugati médiában, nyilvánvalóvá vált, hogy egyértelműen túllépett a tisztán katonai munkán. Akkor döntött úgy az elnök, hogy valamit tenni kell

– magyarázta a helyzetet Zelenszkij csapatának egyik tagja.

Az elnök pedig ezért is félt a főparancsnoktól, mert Zaluzsnij állítólag politikai pályát tervez, és olyan népszerűséggel és támogatottsággal, ami mögötte áll, még nagy esélye is lehetne a jelenlegi vezetéssel szemben. Viszont Zaluzsnijnak egyelőre nincsenek ilyen tervei, inkább tanítana, és csupán egy jótékonysági alapot hozott létre.

Zelenszkij egyik bizalmasa azt közölte az Ukrajinszka Pravdával, hogy Zaluzsnij

leváltása néhány napon belül megtörténik. De finoman, nem úgy, ahogyan azt mindenki elképzeli. Minden nyugodt lesz. És legbelül már Zaluzsnij elfogadta, hogy ez biztosan bekövetkezik.

Zelenszkij és Zaluzsnij viszonya egyébként már jó ideje nem volt felhőtlen, az elnököt igencsak zavarta, hogy Zaluzsnij időnként „nemcsak katonai, hanem politikai nyilatkozatokat is tesz”. Akkor még azt is megszellőztette Olekszej Honcsarenko ellenzéki parlamenti képviselő, hogy szerinte Kirilo Budanov, a katonai hírszerzés feje lenne a legjobb utód Zaluzsnij helyett.

Végül csak lecserélte a főparancsnokot

A feszült várakozás csütörtökön (február 8-án) ért véget, amikor is Zelenszkij újra behívatta Zaluzsnijt, és akkor már nem volt kegyelem,

az elnök köszönetet mondott a főparancsnoknak kétéves szolgálataiért, és felmentette posztjáról.

Ezután mindketten posztoltak a közösségi oldalukon, kezet rázva, mosolyogva, viszont még egyikük sem mondta ki, hogy a váltás megtörtént, mindketten csak annyit írtak, hogy megbeszélték, hogy „most van itt az ideje egy ilyen megújulásnak”. A tényleges megerősítésre egészen csütörtök estig kellett várni, amikor is Zelenszkij elnök egy Telegram-posztban közölte, hogy Olekszandr Szirszkij vezérezredest nevezte ki főparancsnoknak.

A mai naptól új vezetőség veszi át Ukrajna fegyveres erőinek vezetését

– mondta az elnök.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij [k b] és Olekszandr Szirszkij [k j] 2022. szeptember 14-én. Fotó: Metin AktaÅ / Anadolu / Getty Images Hungary)

Rovatok