Index Vakbarát Hírportál

Forró Krisztián nem érzi hátránynak, hogy magyarként indul a szlovák választásokon

2024. február 10., szombat 14:24

Forró Krisztián kijelentette, nem jelent hátrányt magyar nemzetiségűként indulni a Szlovák Köztársaság elnöki posztjáért. A Magyar Szövetség vezetője és elnökjelöltje hangsúlyozta, kampánya során a kisebbségek helyzetére szeretné felhívni az ország figyelmét.

Mint arról az Index is írt, Forró Krisztián egyedüli magyar jelöltként indul a szlovák államfőválasztáson. A politikus elmondta, 30 ezer aláírást gyűjtött, így polgári jelöltként indul majd. A Magyar Szövetség jelöltje a TASR.TV-nek úgy nyilatkozott, nem érzi hátránynak, hogy magyar – írta a teraz.sk.

Forró hangsúlyozta, a magyarok több mint ezer éve élnek együtt a szlovákokkal, a romákkal és a ruszinokkal, így közös a történelmük és több közös kulturális hagyományuk is van.

Nem csorbít minket az, hogy magyarok és így más nemzetiségű állampolgárok vagyunk Szlovákiában. Az elnökválasztás első fordulójában lehetőségünk van rávilágítani a számunkra fontos témákra

jelentette ki Forró. Hozzátette, a Magyar Szövetség hosszú ideje támogatja a kisebbségeket, mind kulturális, mind politikai tekintetben. A politikus hangsúlyozta, a magyar lakta részek rá is szorulnak a támogatásra, ugyanis azok az ország legelhanyagoltabb régiói közé tartoznak. 

Azok a régiók, ahol magyarok élnek, az ország elfeledett részei. Szlovákia déli és keleti részein például nincs mindenhol rendes csatorna rendszer. Ami az infrastruktúrát, az utakat és a vasutat illeti, azt látjuk, hogy Szlovákiának ez a része elmaradottabb, mint az északi részek

– mondta a politikus.

A Magyar Szövetség jelöltje elmondta, pártjával az európai parlamenti választásra is készülnek. Felidézte, hogy az Európai Parlamentben korábban is több magyar nemzetiségű képviselő képviselte a szlovákiai kisebbségi érdeket, ami rendkívül fontos volt számukra.

Arra a kérdésre, hogy hogyan értékeli Orbán Viktor politikáját Forró azt válaszolta, érthető, hogy a magyar miniszterelnök védeni akarja polgárait. „Egyre több rajongója van Szlovákiában is, mert látják, hogy jót akar a hazájának” – mondta Forró Krisztián.

A szlovák államfőválasztás első fordulóját március 23-án tartják majd, erről az Index is írt már korábban.

Forró Krisztián egy korábbi interjúban többek között arról is beszélt, hogy szeretné a teljes magyar közösséget megszólítani a kampány során, és nem az egyéniség fontosságát hangsúlyozza, hanem a közösség erejét.

Állította, ha Szlovákiában jó lesz a magyaroknak, akkor jó lesz a szlovákoknak, a romáknak, a ruszinoknak, mindenkinek. Hozzátette, négy százalék feletti szavazataránnyal már kiegyezne. 

Rovatok