Index Vakbarát Hírportál

800 katonával vesz részt Svédország a NATO egyik hadgyakorlatán

2024. február 10., szombat 17:34

Annak ellenére, hogy Magyarország még nem ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását, a skandináv ország szinte teljes jogú tagként vesz részt az elmúlt évtizedek legátfogóbb NATO-hadgyakorlatán.

Svédország teljes jogú résztvevője lesz a „Steadfast Defender 2024” nevű NATO-gyakorlatnak, amely a hidegháború óta a legnagyobb NATO-művelet.

Stockholm egy zászlóalj nagyságú gépesített egységgel – ez körülbelül 600-800 katonát és nehézpáncélosokat jelent – vesz részt a gyakorlaton. A svéd csapatok táborát Lettországban építik. A svéd zászlóalj 6 hónapos rotációban lesz egy hasonló méretű dán egységgel. A tábor 1200 katona elhelyezésére alkalmas.

A hivatalosan január 22-én kezdődött gyakorlatok májusig tartanak. A svédek az esetleges orosz támadással szembeni első vonalbeli védelem részét képezik majd. A skandináv állam ugyan még nem véglegesíthette tagságát a szövetségben, ennek ellenére már aktívan részt vesz annak munkájában – írja az Euronews.

Legutóbb Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára beszélt arról, hogy Svédország hamarosan NATO-tag lehet, mivel várakozásaik szerint a magyar parlament is döntést hoz a következő hetekben.

Rovatok