Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor is elpártolt Novák Katalintól – a külföldi sajtóban is visszhangja van a kegyelmi ügynek

2024. február 10., szombat 08:29

Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmi ügye már a nemzetközi sajtót is elérte, számos portál cikkezett ezzel kapcsolatban.

Hatalmas port kavart a magyar közéletben Novák Katalin köztársasági elnök döntése, amellyel kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthonban több kiskorú fiút abuzáló igazgató helyettesének. A beosztott próbált nyomást gyakorolni a gyerekekre, hogy vonják vissza vallomásaikat, és hamisan tanúskodjanak.

A botrány már a nemzetközi sajtót is elérte, több lap is cikkezett az esetről.

A Reuters leírta, hogy nyomás alatt van köztársasági elnök, és az ellenzéki pártok, a Demokratikus Koalíció, a Momentum, az LMP, a Párbeszéd, a Jobbik és az MSZP is követelik a lemondását. Azt is megjegyezték, hogy szerdán e-mailben megkeresték Novák hivatalát, de

nem kaptak választ a kérdéseikre.

Idézték továbbá Donáth Annát, a Momentum elnökét, aki szerdai nyilatkozatában fogalmazott úgy, hogy „emberként és anyaként is döbbenettel áll Novák Katalin döntése előtt”, valamint megjegyezték, hogy a magyar ellenzék felszólította a kormányt: hívja vissza Varga Judit korábbi igazságügyi minisztert.

Az Associated Press szintén azzal kezdi a cikkét: egyre nagyobb nyomás nehezedik Novák Katalinra, hogy mondjon le, valamint leírják, hogy az ellenzéki pártok szerint a köztársasági elnök, Magyarország egykori családügyi minisztere és Orbán Viktor miniszterelnök közeli szövetségese nem alkalmas a tisztség betöltésére, továbbá hogy a Demokratikus Koalíció eljárást kezdeményezett vele szemben.

Megemlítik Novák nyilatkozatát is, melyben tagadta, hogy helytelenül járt volna el, és elutasította a döntése hivatalos magyarázatára vonatkozó felhívásokat. 

Az AP az egyik áldozat, Pop Mert megszólalását is idézi: „az elkövetett bűncselekmények súlyosságával szembesülve a kegyelmi döntés váratlan és megmagyarázhatatlan, mély fájdalmat és csalódást okoz az érintetteknek, tovább nehezítve életüket”.

Megemlítik továbbá Orbán Viktor alkotmánymódosítási javaslatát és Varga Judit felelősségét az ügyben.

Novák hivatala az Associated Press megkeresésére sem válaszolt.

A WNP hangsúlyozta, hogy Novák Katalin hibát követett el, amikor kegyelmet adott, de a Fidesz és Orbán megfizeti ezt. Megemlítették, hogy az ellenzéki pártok az elnök lemondását követelik, és hogy tüntetéseket is szerveztek.

Beszámoltak arról, hogy Orbán Viktor alkotmányt akar módosítani, valamint idézték Orbán Balázst, a miniszterelnök politikai kabinetjének vezetőjét, aki szerint a kormány tiszteletben tartja az elnök kegyelmi döntését.

Hangsúlyozták azt is, hogy nem ez az egyetlen vitatott és bírált kegyelmi ügy Magyarországon Ferenc pápa látogatásával kapcsolatban, mivel Novák akkor többek között a terrorizmusért elítélt szélsőjobboldali aktivistának, Budaházy Györgynek is kegyelmet adott.

A Spiegel leírta, hogy Novák Katalin döntését az ellenzék és a kormány is elítélte, valamint hogy Orbán alkotmánymódosító javaslattal állt elő, és hogy ez volt az első alkalom, hogy a kormányfő, ha közvetve is, de bírálta a köztársasági elnököt.

Megjegyezték, az ellenzéki média azt gyanítja, hogy a megkegyelmezettnek jó kapcsolatai vannak a katolikus egyházzal és Orbán Viktor családjával. Kiemelték továbbá, hogy az Orbán-kormány a gyerekek védelmezőjeként láttatja magát, és írtak a 2021-ben keresztülvitt gyermekvédelmi törvényről is, valamint hogy a kritikusok azt kifogásolják, hogy a törvény a homoszexualitást a pedofíliával teszi egyenlővé.

Rovatok