Index Vakbarát Hírportál

Több tízezer lengyel vonult utcára a független médiáért és alkotmánybíróságért

2024. február 10., szombat 18:48

Tüntetést tartottak Varsóban a lengyel alkotmánybíróság tervezett átalakítása ellen – írta az MTI. A Gazeta Polska konzervatív lengyel hetilap kötelékében működő civil klubok által szervezett tiltakozáson Jaroslaw Kaczynski, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) elnöke is felszólalt.

Tomasz Sakiewicz, a Gazeta Polska főszerkesztője szerint az alkotmánybíróság székháza előtt rendezett tiltakozáson több tízezren vettek részt (más beszámolók szerint ennél jóval kevesebben voltak a demonstráción).

A tüntetők lengyel zászlókat lengettek, láthatóak voltak a Szolidaritás szakszervezet jelképei is. Jaroslaw Kaczynski beszédében kijelentette: független alkotmánybíróság nélkül „nincs jogállamiság, és nem lehet biztosítani az alkotmány betartását”. Úgy vélte, hogy bár a jelenlegi kormány hívei a PiS kormányzása idején még „Alkotmány” feliratú pólókban tüntettek, a Polgári Platform (PO) által vezetett kormánykoalíció most „hallatlan módon” megsérti az alaptörvényt.

A PiS elnöke szerint a kormány a független média ellen intézett támadásokkal is alkotmányt sért, és veszélyezteti a médiapluralizmust, a demokráciát.

Donald Tusk kormánya „valójában nem lengyel, hanem egy külső kormány”, amely más, idegen érdekeket szolgál – fogalmazott Kaczynski.

A tüntetést azon bejelentések kapcsán hívták össze, hogy a kormánykoalíció alkotmánybíróságról szóló határozatot tervez elfogadni, és módosítana a testület összetételén. Szymon Holownia, a parlamenti alsóház (szejm) elnöke pénteki sajtóértekezletén elmondta: a határozatot feltehetőleg a szejm február 21-én kezdődő ülésén vitatják meg. A dokumentummal együtt olyan törvény- és alkotmánymódosító javaslatokat is előterjesztenek majd, amelyek megoldanák az alkotmánybíróság körüli „patthelyzetet” – jelentette be a házelnök.

Holownia ezzel arra utalt, hogy a kormánykoalíció nem ismeri el a 15 tagú alkotmánybíróság azon három tagját, akit a PiS kormányzása elején, 2015-ben választottak meg. Előtte a PiS érvénytelenítette az előző, a PO által vezetett kormány távozása előtt gyorsított eljárásban megválasztott három bíró mandátumát.

A PiS kormányzása idején kezdeményezett, egyebek mellett a lengyel alkotmánybíróságot érintő változtatások miatt az Európai Bizottság 2016 elején jogállamisági eljárást indított Lengyelországgal szemben.

Rovatok