Index Vakbarát Hírportál

Keményen kiosztotta a NATO Donald Trumpot: „Fokozott veszélynek teszi ki a katonákat”

2024. február 11., vasárnap 18:29

A NATO bírálta Donald Trumpnak egy kampányrendezvényen tett megjegyzéseit − azt állítva, hogy azok „fokozott veszélynek teszik ki az amerikai és európai katonákat”.

A volt amerikai elnök azt mondta: hagyná, hogy Oroszország „azt csináljon, amit akar” a szövetség azon tagjaival, amelyek nem fizetnek eleget a védelemre − írta meg a Sky News

Egy szombati dél-karolinai gyűlésen Trump felidézett egy meg nem nevezett „nagy országgal” folytatott eszmecserét: az ország vezetője megkérdezte, hogy megvédik-e őket, ha Oroszország megtámadja őket.

Azt mondtam: »Nem fizettek? Nem fizettek? Nem, nem védeném meg magukat. Sőt, arra bátorítanám őket, hogy azt tegyenek, amit akarnak. Fizetniük kell. Ki kell fizetniük a számláikat«

− fogalmazott Trump a rendezvényen.

Heves reakciók érkeztek

Válaszul Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára nyilatkozatában azt írta, hogy „a NATO továbbra is készen áll, és képes megvédeni minden szövetségest. A NATO elleni bármilyen támadásra egységes és erőteljes választ fogunk adni”. Hozzátette:

Bármely olyan felvetés, hogy a szövetségesek nem fogják megvédeni egymást, aláássa mindannyiunk biztonságát, beleértve az Egyesült Államokét is, és fokozott veszélynek teszi ki az amerikai és európai katonákat. Arra számítok, hogy függetlenül attól, hogy ki nyeri az elnökválasztást, az Egyesült Államok továbbra is erős és elkötelezett NATO-szövetséges marad.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az X-en (leánykori nevén Twitteren) a hírre úgy nyilatkozott, hogy „a transzatlanti szövetség 75 éve támogatja az amerikaiak, kanadaiak és európaiak biztonságát és jólétét”. Majd ugyancsak arról írt, hogy a Trumpéhoz hasonló nyilatkozatok veszélyesek. 

A NATO biztonságáról és az 5. cikk szerinti szolidaritásról szóló meggondolatlan nyilatkozatok csak Putyin érdekeit szolgálják. Nem hoznak több biztonságot vagy békét a világnak. Éppen ellenkezőleg, újra hangsúlyozzák, hogy az EU-nak sürgősen tovább kell fejlesztenie stratégiai autonómiáját, és be kell fektetnie a védelmébe. És hogy szövetségünknek erősnek kell maradnia. 

A volt elnök régóta bírálja a NATO-t, és azzal fenyegetőzik, hogy kivonja az Egyesült Államokat a szövetségből. Választási kampányának egyik vállalása, hogy alapvetően átértékeli „a NATO célját és küldetését”.

Trump megjegyzései valószínűleg növelni fogják az aggodalmat Európában amiatt, hogy az Egyesült Államok megvonja katonai támogatását Ukrajnától, amennyiben még idén újraválasztják.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit vasárnap is percről percre követjük ebben a cikkünkben.

Rovatok