Index Vakbarát Hírportál

Izrael kizárását követelte az ENSZ-ből Irán

2024. február 11., vasárnap 14:37

Izrael kizárását követelte az iráni elnök az ENSZ-ből vasárnap, miközben a közel-keleti országban gyűlésekkel ünnepelték az iszlám forradalom 45. évfordulóját.

Ebrahim Raiszi iráni elnök Teheránban az ünnepnapon tartott gyűlésen, több ezer ember előtt Izraelre utalva kijelentette: „Javasoljuk a cionista entitás kizárását az ENSZ-ből”. Szavainak alátámasztására hozzátette: „ami ma Gázában történik, az emberiség elleni bűncselekmény, és ennek a bűnöző rezsimnek a támogatói az Egyesült Államok és egyes nyugati országok” − közölte az MTI. 

Egyben azzal vádolta meg Izraelt, hogy a palesztin övezetben folytatott hadműveleteivel

megsértett, számos, a nemzetközi szervezetek keretében kötött nyilatkozatot, határozatot és megállapodást.

Irán a Nyugaton is terrorszervezetnek minősített Hamász palesztin szervezet egyik legfőbb támogatója abban a fegyveres konfliktusban, amelyet az iszlamista szervezet október 7-én indított el egy példátlan támadással Dél-Izraelben, és amelynek több mint 1160 halálos áldozata volt a hivatalos izraeli adatok szerint.    

Megtorlásul Izrael a Hamász megsemmisítését ígérte, amelyet szintén terrorszervezetnek tekint. Az izraeli hadsereg offenzívát indított, amelyben több mint 28 ezer ember halt meg Gázában − közölte a palesztin területen 2007 óta hatalmon lévő terrorszervezet egészségügyi minisztériuma.    

A teheráni Azadi (Szabadság) téren vasárnap összegyűlt emberek egy része a legfelsőbb politikai és vallási vezető, Ali Hamenei ajatolláh, az iszlám köztársaság alapítója, Ruhollah Khomeini ajatolláh portréit emelték magasba, valamint a népszerű Kászim Szulejmáni tábornokét, akit az amerikai hadsereg 2020 januárjában Bagdadban egy rajtaütésben megölt.       

A nyugati országok egyebek között azzal vádolják Iránt, hogy az ukrajnai háború kezdete óta drónokat szállít Oroszországnak - amit Teherán tagad - és rakétákat az általa támogatott közel-keleti fegyveres csoportoknak, így a jemeni húszi lázadóknak.

Rovatok