Index Vakbarát Hírportál

Horvátországban bevezethetik a sorkatonaságot

2024. február 11., vasárnap 20:40

Ivan Anusic horvát honvédelmi miniszter kijelentette, terveik között szerepel a sorkatonai szolgálat bevezetése. Hozzátette, egyelőre nem tudja, hogy mikortól és mennyi időre vezetnék be a kötelező katonai szolgálatot Horvátországban.

„Hamarosan három javaslatot teszünk, vagyis három forgatókönyvet vázolunk fel a kötelező katonai szolgálat időtartamára vonatkozóan. Ezt követően megküldöm a miniszterelnöknek és az elnök úrnak véleményezésre, majd egyeztetni fogok a miniszterelnökkel a további lépésekről, főként arról, hogy hogyan, milyen módon, illetve mikortól lépne érvénybe a sorkatonai szolgálat” – mondta Anusic a horvát Index szerint.

Idén még biztos nem valósítják meg

A horvát honvédelmi miniszter kijelentette, egyelőre nem tudja megmondani, hogy a szolgálat mikortól lépne életbe, és azt sem, hogy mennyi ideig tartana. Ivan Anusic annyit elárult, az infrastruktúra hiánya miatt ebben az évben még biztos nem vezetik be a rendszert.

Idén [a sorkatonaságot] még nem tudjuk megvalósítani, mert ahhoz először komoly infrastruktúra-fejlesztésekre van szükség. Ez egy hatalmas logisztikai és pénzügyi projekt, amelyre alaposan fel kell készülni. Ha viszont egyszer elindul, akkor nem állhat le félúton

– tette hozzá a miniszter, aki arra a kérdésre is válaszolt, hogy kinek kell majd katonai szolgálatot teljesítenie.

Minden fiatal férfi hadköteles lesz, és szolgálat közben tanulják majd meg a katonai ismereteket. Szerintem három hónap elég az alapvető ismeretek elsajátításához. Azt azonban, hogy a fegyveres erők hogyan és milyen módon fogják tudni bemutatni a modellt, nem tudom megmondani

– mondta a horvát politikus. Hozzátette, a fizikai erőnlét megszerzésére is három hónapot szánna, ugyanis szerinte ennyi idő alatt az is komoly eredményeket tud elérni, aki korábban egyáltalán nem sportolt. A honvédelmi miniszter közölte, 

NŐK IS JELENTKEZHETNEK MAJD SZOLGÁLATRA, DE NEKIK EZ NEM LESZ KÖTELEZŐ.

Ivan Anusic az újságíróknak arról is beszélt, számára hihetetlen, hogy a lakosságot jobban érdekli az, hogy mennyi ideig sorozzák be az érintetteket, mint hogy pontosan mit jelent majd a szolgálat. 

Nem csak egy esetleges háború miatt vezetnék be

A honvédelmi miniszter közölte, számítanak rá, hogy a sorkatonaság bevezetését sokan ellenzik majd, azonban a kutatások azt igazolják, hogy a többség támogatja azt.

Tudjuk, hogy lesz ellenállás az ötlettel szemben, de készítettünk közvélemény-kutatásokat a témában, amelyek szerint a lakosság 73 százaléka támogatta a sorkatonaságot, és csak 27 százaléka nem

– fogalmazott Anusic, aki hangsúlyozta, hogy az új rendszer nem feltétlenül jelent háborús előkészületet. A horvát Index is indított szavazást oldalán a kérdésről, eddig több mint 62 ezer olvasó nyilatkozott arról, hogy ellenzi vagy támogatja-e a sorkatonaságot. Válaszuk cikkünk megjelenésekor viszonylag fej-fej mellett halad, de a többség (55 százalék) ellenzi a kötelező katonai szolgálatot.

Tisztában kell lennünk azzal, hogy a katonai szolgálat nem csupán egy esetleges jövőbeli konfliktusra készít fel. Nemcsak háborús célja van, hanem az esetleges rossz szokások megváltoztatását és jók bevezetését is jelenthetné

– mondta Anusic, aki példaként említette, hogy a katonaság többek között megtanítja a fiataloknak az időben történő lefekvés előnyeit, valamint az elektronikus eszközök túlzott használatáról is leszoktathatja őket.

„A katonai kiképzésnek nincs alternatívája, ezt semmi sem tudja helyettesíteni. Azonban katonai fenyegetettség esetén 18 éves kortól időskorig minden férfi mozgosítható, akár volt katonai kiképzése, akár nem. Ha ezt a képzést mindenki megkapja, az ad egyfajta biztonságot” – mondta Ivan Anusic.

(Borítókép: Katonai megemlékezés a vukovári mészárlás 27. évfordulója alkalmából Horvátországban 2018. november 18-án. Fotó: Samir Yordamovic / Anadolu / Getty Images Hungary)

Rovatok