Index Vakbarát Hírportál

Az amerikaiak többsége szerint Biden túl öreg egy újabb ciklushoz

2024. február 12., hétfő 18:15

Az ABC News/Ipsos legújabb közvélemény-kutatása alapján elmondható, hogy az amerikaiak túlnyomó többsége szerint Joe Biden túl idős egy újabb négy éves elnöki ciklusra.

A felmérés szerint – amelyet vasárnap hoztak nyilvánosságra – a megkérdezett amerikaiak 86 százaléka úgy véli, hogy a 81 éves Biden túl idős egy újabb elnöki ciklushoz.

A megkérdezettek 59 százaléka szerint Biden és a 77 éves Donald Trump volt elnök is túl idős a tisztség betöltéséhez. Huszonhét százalékuk szerint csak Biden, három százalékuk szerint pedig csak Trump túl öreg.

A felmérés 528, 18 éves vagy idősebb felnőtt megkérdezésével készült, és a mintavételi hibahatár plusz-mínusz 4,5 százalékpont – írja a Politico

Mitch Landrieu, az elnök kampányának társelnöke szerint az elképzelés, hogy Biden nem képes ellátni a tisztséggel járó feladatokat, egy óriási baromság.

Vizsgálaton buktatták le

Joe Bidennek számos bakija, elszólása volt hivatalba lépése óta, amelyek miatt sokan kétségbe vonták azt is, hogy alkalmas-e arra, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen. Legutóbb Francois Mitterrand francia elnökkel kapcsolatban szólta el magát.

Az elnök ellen egy vizsgálat is indult, bár nem a nyilvános elszólások okán, hanem amiatt, hogy bizonyos szigorúan titkos dokumentumokat nem megfelelően kezelhetett. Az ezzel kapcsolatban eljáró különleges ügyész, Robert Hur megállapította, hogy az elnök valóban helytelenül kezelte a dokumentumokat, és azt is, hogy a memóriája nem megbízható. 

Joe Biden ezt követően rendkívüli sajtótájékoztatón reagált a vizsgálati eredményre. „Jó szándékú vagyok. És idős vagyok. Tudom, mi a fenét csinálok. Én állítottam talpra ezt az országot. A memóriám rendben van” – mondta. Majd amikor arra terelődött a szó, hogy a különleges ügyész szerint nem emlékezett a fia halálának az évére, és ez is azt bizonyítja, hogy megbízhatatlan a memóriája, azt mondta:

Hogy a fenébe merészeli ezt felemlegetni? Őszintén szólva, amikor feltették nekem a kérdést, azt gondoltam magamban, hogy semmi közük hozzá. Nincs szükségem arra, hogy bárki is emlékeztessen, mikor halt meg 

– mondta Biden. 

Rovatok