Index Vakbarát Hírportál

A maffia nyúlja le az uniós agrártámogatást

2024. február 12., hétfő 11:47

Az uniós mezőgazdasági támogatások egy részét Olaszországban minden jel szerint elcsalták. A kiterjedt nyomozás során az olasz rendőrség eddig harminchét embert vett őrizetbe Szicíliában. Néhányan közülük a Cosa Nostra tagjai.

Egy korábbi vizsgálatot követően, 2022 novemberében kilencvenegy bűnözőt már elítéltek, akik 2010 és 2017 között több mint ötmillió eurót, napi árfolyamon közel kétmilliárd forintos uniós támogatást nyúltak le nem mindennapi módszerekkel – emlékeztetett a Guardian.

Támogatást igényeltek a többi között több ezer hektárnyi, sosem létező, „kitalált” termőföldre, ha pedig ez nem vált be, akkor a pénzeket vagy magát a területet a tényleges tulajdonosoktól: a gazdáktól, az olasz államtól vagy a regionális kormányzattól nyúlták le.

Az anyagi támogatás a maffiánál kötött ki, a közreműködő közvetítők azonban „fehérgalléros” hivatalnokok voltak, akik lehetővé tették a bűnözők számára, hogy eligazodjanak és tárgyaljanak az uniós támogatások bürokratikus világában.

Egy újabb nyomozás tavaly nyáron indult azok után, hogy a Batanesi klán három tagjának – nyilván vádalku keretében – megeredt a nyelve. A Batanesi Szicília egyik patinás, nagy hagyományokra visszatekintő bűnözői csoportja.

A vallomások szerint a szerteágazó csalásban több mint százötven vállalat érintett.

Az ügyészség bűnszövetkezet, zsarolás, csalárd vagyonátruházás, államellenes csalás, pénzmosás és magánlaksértés ügyében emelt vádat.

A most Messinában letartóztatott harminchét gyanúsított között a Batanesi, a Bontempo Scavo és a Tortorici klánok tagjai is szerepeltek.

A Cosa Nostra profilváltásra kényszerült

A Batanesi és a Bontempo Scavo évek óta rivalizált egymással. A területi háborúknak csak nemrég vetettek véget, és szinte nyomban összefogtak minden bűnös üzelmükben.

A figyelmüket felkeltette a hektáronként akár ezereurós uniós mezőgazdasági támogatás.

Az összeg szerénynek tűnhet, de a Cosa Nostra ebben is látott fantáziát, ráadásul különösebb fáradozás nélkül elérhető volt.

Gyakran ugyanis egyetlen, jól irányzott, fenyegető telefonhívás elegendő volt ahhoz, hogy a tulajdonos készségesen átadja birtokát a maffiának.

Általában a főnök hívta fel a gazdát, aki már a bemutatkozás után, „a maffiózó puszta nevétől, a megtorlástól való félelmében úgy adta át a földjét, hogy meg sem próbált tiltakozni” – áll a nyomozati aktákban.

Az ellenszegülőket az a veszély fenyegette, hogy elkótyavetyélik földjüket, leölik állatállományukat, és rájuk gyújtják házukat.

Az uniós agrártámogatások lehívása az utóbbi években a szicíliai maffia egyik fontos bevételi forrása. A Cosa Nostrát meggyengítette a folyamatos bírósági eljárások nyomása, a kábítószer-kereskedelem irányítását pedig a calabriai maffia, a ’Ndrangheta vette át.

A szicíliai bűnszervezet visszaszorult vidéki gyökereihez.

A járvány enyhítésére szánt támogatásokra fanyalodtak

Az olasz rendőrség egyébként nemrégiben egy északi bűnszervezet tizenöt tagját is letartóztatta, akik egy másik támogatási csalásban vettek részt.

A monzai maffia jogosulatlanul nagy összegű, a koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére szánt összeget nyúlt le – jelentette az olasz ANSA hírügynökség.

A feljelentést a helyi adóhivatal tette meg, miután kiderült, hogy a bűnözők indokolatlanul jutottak a sürgősségi segélyalap pénzéhez.

A letartóztatottak közül ketten jogosulatlanul vettek és használtak fel banki hiteleket, ami csak tetézi a bűnlajstromot. A hatóságoknak még az sem szúrt szemet, hogy egyikük családtagját már korábban elítélték maffiaszerű bűnszervezetben elkövetett bűncselekményekért.

(Borítókép:  Castelvetrano látképe. Fotó: Laura Lezza / Getty Images)

 

Rovatok