Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk és a Kreml együtt cáfolták az ukránokat, nem maradt el a válasz

2024. február 13., kedd 06:10

A napokban több cikk is napvilágot látott a nemzetközi sajtóban arról, hogy Elon Musk a Starlink műholdakkal Oroszországot segítheti a háborúban. Az állítás mögé utóbb az ukrán kormányzat is beállt, és egy hangfelvételt is nyilvánosságra hoztak. Azóta Elon Musk és a Kreml is cáfolta, hogy az amerikai milliárdos az orosz hadsereget segítené, mire az ukrán fél megismételte az állítását.

Először az angolszász sajtóban, a Defense One portálon jelent meg egy cikk az előző héten arról, hogy Elon Musk Starlinkjeit használhatják az oroszok.

Nem sokkal később az ukrán sajtóban is hasonló állítások láttak napvilágot, és a hétvégén már az ukrán katonai hírszerzés is közölte: információik szerint Musk műholdjait valóban használják az oroszok. Ezzel kapcsolatban egy hangfelvételt is nyilvánosságra hoztak, amely itt meghallgatható.

Az ukrán katonai hírszerzés állítása után Elon Musk az X-en állt elő a cáfolattal.

Számos hamis hírben azt állítják, hogy a SpaceX Starlink-terminálokat ad el Oroszországnak. Ez kategorikusan hamis. Legjobb tudomásunk szerint sem közvetlenül, sem közvetve nem adtunk el Starlinkeket Oroszországnak

– írta a Tesla-vezér.

Hétfőn aztán a Kreml is megszólalt. Dmitrij Peszkov szóvivő azt mondta: a Starlink nem rendelkezik az oroszországi használathoz szükséges tanúsítvánnyal, és hivatalosan nem is adták át Oroszországnak, tehát nem használják.

Ez a rendszer nálunk nem rendelkezik tanúsítvánnyal; ennek megfelelően hivatalosan nem vehetjük, és nem is vesszük igénybe. Tehát hivatalosan semmilyen módon nem használható. Ezért talán nem is kell beleszólnunk a kijevi rezsim és a vállalkozó Musk közötti vitába 

– idézte a szóvivőt a Reuters.

Az ukrán hírszerzés is reagált

A Reuters ezután megkérdezte az ukrán katonai hírszerzést. Kérdéseikre Andrij Juszov (aki korábban is nyilatkozott a hírszerzést képviselve az ügyben) azt válaszolta:

tudnak arról, hogy az orosz haderő harmadik országokon keresztül igénybe veszi a Starlink-terminálokat, és egyre gyakrabban használják ezeket a fronton.

Andrij Juszov nem árulta el, hogy honnan származik az értesülésük, de azt is hozzátette: már dolgoznak azon, hogy megakadályozzák a Starlink oroszok általi használatát. A hétvégén egyébként egy krími orosz politikus arra is megkérte Elon Muskot, hogy fossza meg az ukránokat a Starlinktől.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, keddi élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok