Index Vakbarát Hírportál

Franciaország javaslatokat tett az izraeli-libanoni békekötés érdekében

2024. február 13., kedd 16:07

Franciaország a Hezbollah kivonulását és határmenti tárgyalásokat javasol az izraeli-libanoni tűzszünethez.

Franciaország írásbeli javaslatot nyújtott át Bejrútnak, amelynek célja az Izraellel való ellenségeskedés befejezése és a vitatott libanoni-izraeli határ rendezése. A dokumentumban felszólítják a harcosokat, köztük a Hezbollah egységeit, hogy vonuljanak vissza 10 kilométerre a határtól – írja a Reuters.

A terv célja, hogy véget vessenek az Irán által támogatott Hezbollah és Izrael közötti harcoknak a határon. Az ellenségeskedések a gázai háborúval párhuzamosan zajlanak. A dokumentumot Stephane Sejourne francia külügyminiszter a múlt héten adta át a libanoni állami vezetőknek, köztük Najib Mikati miniszterelnöknek.

A dokumentum célul tűzi ki, hogy megakadályozza a konfliktust, „amely az ellenőrzés alól való kicsúszás veszélyét hordozza magában”, és „a megfelelő feltételek megléte esetén lehetséges tűzszünetet kényszerít ki”, és végső soron tárgyalásokat kezdeményezzen Libanon és Izrael közötti vitatott szárazföldi határvonal kijelöléséről.

Bár az elmúlt hetekben már keringett néhány részlet Amos Hochstein amerikai közel-keleti megbízott hasonló közvetítési erőfeszítéseiről, a Libanonnak átadott francia írásbeli javaslat teljes részleteit korábban nem közölték.

Egy francia diplomáciai forrás szerint a javaslatot Izraelnek, Libanonnak és a Hezbollahnak nyújtották be.

A terv azt javasolja, hogy a libanoni fegyveres csoportok és Izrael szüntessék be az egymás elleni katonai műveleteket, beleértve az izraeli légicsapásokat Libanonban.

A javaslat szerint a Hezbollah egységeinek vissza kellene vonulni 10 kilométerre a határtól. Ez a visszavonulás segítene biztosítani, hogy a rakéták ne érjék el az észak-izraeli falvakat, amelyeket páncéltörő rakéták célba vettek, és a Hezbollah számára elfogadhatóbb kompromisszumnak tűnik, mint a Litani folyóig való visszavonulás.

A libanoni hadsereg legfeljebb 15 ezer katonáját telepítenék a dél-libanoni határvidékre, a Hezbollah politikai fellegvárába, ahol a csoport harcosai régóta beolvadnak a társadalomba a nyugalom idején.

A Hezbollah vezető politikusa, Hasszán Fadlallah a Reutersnek a javaslattal kapcsolatban azt mondta, hogy a csoport nem fog megvitatni „semmilyen, a déli helyzethez kapcsolódó kérdést a gázai agresszió leállítása előtt”. „Az ellenség nincs abban a helyzetben, hogy feltételeket szabjon” – tette hozzá Fadlallah.

Francia tisztviselők közölték a libanoniakkal, hogy ez nem végleges dokumentum, miután Bejrút kifogásokat emelt egyes részeivel szemben. Egy izraeli tisztviselő elmondta, hogy érkezett hozzájuk ilyen javaslat, és hogy azt a kormány megvitatja.

Háromlépcsős megközelítés

A javaslat emlékeztet a Hezbollah és Izrael közötti 1996-os háborút lezáró tűzszünetre, valamint a 2006-os háborút lezáró 1701-es ENSZ BT-határozatra. A javaslat három lépést határoz meg.

Az első lépésben a két fél beszüntetné a katonai műveleteket. Három napon belül a második lépésben a libanoni fegyveres csoportok a határtól legalább 10 kilométerre északra kivonják az erőiket, Libanon pedig megkezdi a katonák telepítését a déli területeken. Izrael beszüntetné a libanoni területre történő átrepüléseket.

Harmadik lépésként 10 napon belül Libanon és Izrael fokozatosan és az ENSZ békefenntartó erőinek, az UNIFIL-nek a támogatásával újrakezdené a tárgyalásokat a szárazföldi határ kijelöléséről. Emellett tárgyalásokat kezdenének egy menetrendről is, amely biztosítaná a határ és a Litani folyó közötti, nem állami fegyveres csoportoktól mentes terület létrehozását.

A Hezbollah már korábban jelezte, hogy támogatná, ha az állam tárgyalásokat folytatna Izraellel egy olyan megállapodásról, amely Libanon javára rendezi a határ menti vitatott területek státuszát.

Az egyik megoldandó kérdés a libanoni hadsereg finanszírozása, amelyet a súlyos libanoni pénzügyi válság súlyosan meggyengített. 

A javaslat nemzetközi erőfeszítéseket szorgalmaz a libanoni hadsereg bevetésének támogatására finanszírozással, felszereléssel és kiképzéssel. Emellett a Dél-Libanon társadalmi-gazdasági fejlődését is szorgalmazza.

Rovatok