Index Vakbarát Hírportál

Kibertámadás ért több kórházat is Romániában

2024. február 13., kedd 13:19

Zsarolóvírussal támadták meg 21 romániai kórház szerverét, így az intézmények kénytelenek voltak visszaállni a papíralapú dokumentációra.

Kórtörténeteket, betegadatokat és egyéb fontos információkat tartalmaztak azok a szerverek, amelyek titkosításra kerültek egy zsarolóvírus-támadás következtében.

A rendszerek ezt követően teljesen le is álltak, így most egyáltalán nem tudnak hozzáférni az eddig elmentett adatokhoz az orvosok – írja a Bleeping Computer.

A román egészségügyi minisztérium közölte, IT-specialistákkal vizsgálják az incidenst, és annak a lehetőségeit is mérlegelik, hogy miként lehetne az adatokat helyreállítani.

A zsarolóvírusos (ransomware) támadáskor a rosszindulatú felek első lépésként behatolnak a célpont rendszereibe, majd az ott található valamennyi adatot titkosítják – ezeket pedig rendre váltságdíj ellenében fejtik csak vissza, bár nincs garancia arra, hogy ez a kért összeg megfizetése után ténylegesen megtörténik.

Florin Trandabat rendszermérnök elmondása szerint nincs szó adatvesztésről vagy adatszivárgásról, mert időben sikerült lekapcsolniuk az internetet. Arról nem osztott meg információt, hogy mikor állhatnak helyre a rendszerek.

Rovatok