Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea feltörte a dél-koreai elnök asszisztensének e-mail-fiókját

2024. február 14., szerda 14:07

Észak-Korea tavaly novemberben feltörte a dél-koreai elnök asszisztensének személyes e-mail-fiókját – közölte a dél-koreai elnöki hivatal. Mint írták, az eset Jun Szuk Jeol elnök egyesült királyságbeli látogatása előtt történt.

A dél-koreai elnöki hivatal közölte, észak-koreai hackerek fértek hozzá Jun Szuk Jeol elnök személyes adataihoz háromnapos londoni látogatása előtt, tavaly novemberben. 

A közlemény szerint a kiberbűnözők hozzáfértek az elnök utazási menetrendjéhez, valamint az általa kiküldött üzenetek egy részéhez is. A BBC hozzátette, a hivatal nem árult el további részleteket arról, hogy a kiberbűnözők ezentúl milyen információkat loptak el.

Dél-Korea hangsúlyozta, ez az első alkalmon, hogy feltörték az elnöki csapat rendszerét. Hozzátették, az incidens az elnök asszisztensének hibájából történhetett meg.

A jogsértést az okozta, hogy Jun Szuk Jeol elnök asszisztense gondatlanul megsértette a biztonsági előírásokat, és a magán-e-mail-fiókját használta munkavégzésre

– nyilatkozta a hivatal hozzátéve, hogy a támadást még az elnök utazása előtt észlelték, és megtették a szükséges intézkedéseket a probléma megoldására.

A BBC hangsúlyozza, Észak-Korea rendszeresen hajt végre kibertámadásokat, hackerei pénzt és információt is gyűjtenek Kim Dzsongun kormányának.

Mint írtuk, a probléma megoldására tavaly novemberben az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán abban állapodott meg, hogy magas szintű konzultatív csoportot hoz létre az észak-koreai kibertevékenységek elleni fellépés érdekében, amelyekből szerintük Phenjan törvénytelen fegyverprogramjait finanszírozza.

Rovatok