Index Vakbarát Hírportál

Az észtek és a litvánok is reagáltak Oroszország elfogatóparancsára

2024. február 14., szerda 07:01

Kaja Kallas észt miniszterelnök és a litván külügyminiszter is reagált arra, hogy Oroszország körözést adott ki a két ország magas rangú tisztviselői ellen – többek között Kallas ellen is. A litvánok „kitüntetésnek” tartják az ügyet, Kallas pedig nem is várt mást az oroszoktól.

Az orosz belügyminisztérium körözést adott ki Kaja Kallas észt miniszterelnök és Taimar Peterkop észt államtitkár, valamint Simonas Kairis litván kulturális miniszter ellen kedd reggel – írja az MTI. A listán szerepel Arvydas Vaitkus, Klaipeda litván kikötőváros polgármestere is. A TASZSZ orosz állami hírügynökség bűnüldöző szervekre hivatkozva azt írta, hogy Kallas és Peterkop ellen szovjet katonai emlékművek megrongálása miatt indult eljárás, és ennek az ügynek a keretében körözik őket.

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő a Szolovjov Live médiacsatornán azt mondta, hogy Oroszország nagyon kemény választ ad vagyonának bármilyen formában történő lefoglalására.

Tekintettel arra, hogy országunk lopásnak minősítette (az orosz vagyon Nyugat általi kisajátítását), a hozzáállás olyan lesz, mint a tolvajokkal szemben tanúsított magatartás

– mondta a szóvivő.

Kaja Kallas válaszolt

X-posztban reagált az észt kormányfő Oroszország lépésére:

Oroszország lépése nem meglepő

– kezdte posztját Kallas, majd azzal folytatta, hogy ez is bizonyíték arra, hogy amit tesz, azt helyesen teszi, és az Európai Unió segítsége Ukrajnának fáj az oroszoknak. Szerinte Moszkva eszköztára mit sem változott az eltelt években, mindig is a bűnüldöző szervek mögé rejtette az elnyomást.

Ezt a családi történelmemből tudom. Amikor nagyanyámat és anyámat Szibériába deportálták, a KGB adta ki a letartóztatási parancsot

– hozott személyes példát a miniszterelnök.

„A Kreml most azt reméli, hogy ez a lépés segít elhallgattatni engem és másokat – de nem így lesz” – írta Kallas, majd azzal zárja sorait, hogy továbbra is kiáll Európa biztonságának növelése mellett.

A spanyol miniszterelnök, Pedro Sánchez is kiállt Kallas mellett, szintén egy X-posztban. Azt írta, hogy Kallas válasza újabb bizonyíték a bátorságára és arra, hogy az európai demokrácia és szabadsága jó kezekben van. Majd Putyinra utalva hozzátette, hogy

nem fog minket terrorizálni. A spanyol nép és Európa mögötted áll.

Guy Vernhofstad, mint aki már 2015 óta feketelistán van az oroszoknál, egész egyszerűen csak üdvözölte az észt miniszterelnököt a klubban. Hozzátette, hogy Oroszország ezen lépése világossá teszi, hogy még erősebb szankciók kellenek.

 A litvánok is reagáltak

„Kitüntetésnek” nevezte Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter kedden Kaja Kallas észt miniszterelnök és más magas rangú baltikumi politikusok felvételét egy orosz körözési listára. „Ez egyfajta kitüntetés azok számára, akik támogatják Ukrajnát és a jó harcát a gonosz ellen” – mondta Landsbergis a BNS balti hírügynökségnek nyilatkozva, írta meg az MTI.

Landsbergis megjegyezte, hogy Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt a balti politikusok nem kívánnak Oroszországba utazni, így az orosz lépés jelképes jelentőségű. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az érintetteknek meg kell fontolniuk, hogy elutaznak-e olyan harmadik országba, amely esetleg végrehajtja az orosz elfogatóparancsot.

(Borítókép: Észtország miniszterelnöke, Kaja Kallas a párizsi Élysée-palotában, Franciaországban, 2023. október 18-án. Fotó: Christophe Ena / Pool / Reuters)

Rovatok