Index Vakbarát Hírportál

Letöltendő börtönbüntetésre ítélték Nicolas Sarkozyt

2024. február 14., szerda 15:13

Hat hónap letöltendő és hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a párizsi fellebbviteli bíróság Nicolas Sarkozy volt francia államfőt (2007–2012) a 2012-es elnökválasztási kampányának túlköltekezése miatt.

Az ügyészség szerint Nicolas Sarkozy kampányának finanszírozását „teljes lazaság" jellemezte, a stáb a törvényben engedélyezettnek több mint a dupláját költötte el, majd a túlköltekezést a jobbközép párt kettős könyveléssel próbálta meg elrejteni az illetékes hatóságok elől.

Arra nincs bizonyíték, hogy Nicolas Sarkozy tudott a kettős könyvelésről, de a gyanú szerint a kampányszámlákért felelős könyvvizsgáló többszöri írásos figyelmeztetése ellenére hagyta, hogy a kampánystáb a megengedettnél többet költsön el a nagygyűléseire.

A volt elnököt első fokon 2021. szeptember 30-án egy év letöltendő szabadságvesztésre ítélte az ügyben a párizsi büntetőbíróság.

A másodfokú ítélet megerősítette Nicolas Sarkozy bűnösségét, de a büntetésen enyhített. Az egykori államfő a semmítőszéken fellebbezhet az ítélet ellen.

Egy másik kampány miatt is felelnie kell

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, 2025 elején Nicolas Sarkozy volt francia államfőnek a 2007-es győztes elnökválasztási kampányának gyaníthatóan törvénytelen líbiai finanszírozása ügyében is a bíróság elé kell állnia.

A más ügyek miatt is eljárás alatt álló exelnöknek – aki tagad minden vádat – a párizsi büntetőbíróságon négy hónapon át kell majd válaszolnia a vádpontokra, a tervek szerint 2025. január 6. és április 10. között.

Az ügyészség eredetileg a volt államfőnek a Mediapart francia tényfeltáró hírportál ellen hamisítás miatt tett feljelentése nyomán kezdett el vizsgálódni. Az internetes újság ugyanis a 2012. májusi elnökválasztás előtt nyolc nappal közzétett egy volt líbiai főhivatalnoknak tulajdonított dokumentumot, amely szerint Tripoli beleegyezett, hogy 50 millió euró értékben finanszírozza Sarkozy 2007-es kampányát.

A 2012-ES VÁLASZTÁSON AZTÁN SARKOZY VERESÉGET SZENVEDETT A SZOCIALISTA FRANcOIS HOLLANDE-TÓL.

A gyanúsítást akkor a volt francia elnök gyalázatosnak, a dokumentumot pedig hamisítványnak minősítette.

Rovatok