Index Vakbarát Hírportál

Elvesztette a magánzárkája miatt indított pert a norvég tömeggyilkos, Anders Breivik

2024. február 15., csütörtök 20:08

Anders Behring Breivik 69 embert gyilkolt meg Utoya szigetén a baloldali Munkáspárt ifjúsági táborában – többségükben fiatalokat, további nyolc embert ölt meg gépkocsiba rejtett pokolgéppel Oslo kormányzati negyedében 2011-ben. A férfi jelenleg magánzárkában tölti büntetését, ám úgy látja, ez elszigeteli őt, ami az emberi jogait sérti. A bíróság szerint azonban az általa jelentett biztonsági fenyegetés miatt továbbra sem engedhető a többi elítélt közelébe. Breivik fellebbez az ítélet ellen.

Elutasította a norvég bíróság Anders Breivik tömeggyilkos beadványát, amelyet magánzárkás büntetésének enyhítése miatt indított – írja a Reuters.

A 44 éves Anders Behring Breivik 2011. július 22-én 69 embert gyilkolt meg Utoya szigetén a baloldali Munkáspárt ifjúsági táborában – többségükben fiatalokat. További nyolc embert ölt meg gépkocsiba rejtett pokolgéppel Oslo kormányzati negyedében.

Breivik azt vallotta korábban, megbánta amit tett. Sírva mondta, hogy a börtönben eltöltött idő rémálom, amely miatt naponta fontolgatja az öngyilkosságot. Egy pszichológus, aki friss kockázatértékelést írt a gyilkosról a vallomását követő napon, azt állapította meg, hogy az elítélt nem volt depressziós, öngyilkosságot sem tervezett és „nagyon jól van”.

Összefoglalva, a bíróság arra a következtetésre jutott, hogy az ítélet körülményei nem mondhatók aránytalanul megterhelőnek, illetve nem is voltak azok

– áll az Oslói Kerületi Bíróság ítéletében, amely egyértelművé tette, hogy nem sértették meg Breivik emberi jogait, aki az általa jelentett biztonsági fenyegetés miatt továbbra sem engedhető a többi elítélt közelébe az igazságügyi minisztérium jogászai szerint.

Breivik fellebbez az ítélet ellen – mondta Öystein Storrvik, Breivik ügyvédje – hozzátéve, hogy már beszéltek az eredményről.

Csalódott az ítélet miatt. Tizenkét éve van elszigetelten, és körülményeinek enyhítése létfontosságú a börtönben való jóléte szempontjából

– mondta Storrvik a Reutersnek.

A Norvégiában kiszabható legsúlyosabb, 21 éves börtönbüntetését tölti a szélsőjobboldali Breivik, amely mindaddig meghosszabbítható, amíg veszélyt jelent a társadalomra.

Ez azt mutatja, hogy a büntetés-végrehajtás alapos, szakmailag szilárd és jogilag korrekt munkát végez, ha figyelembe veszik, hogy Breivik fogvatartásának milyen feltételeknek kell megfelelnie

– mondta Andreas Hjetland kormányügyész. A kormányt képviselő ügyvéd szerint a börtön jó munkát végzett Breivikkel szemben.

Rovatok