Index Vakbarát Hírportál

Görögország legalizálja az azonos neműek házasságát

2024. február 16., péntek 06:55

A görög parlament csütörtökön elfogadta az azonos neműek polgári házasságát lehetővé tevő törvényjavaslatot. Mindezt az első ortodox keresztény többségű országként.

Görögország lett az első ortodox keresztény többségű ország, amely legalizálta az azonos neműek házasságát – írja a BBC.

A csütörtöki 176–76-os parlamenti szavazást követően az azonos nemű pároknak mostantól a gyermekek örökbefogadása is jogilag megengedett lesz.

Kyriakos Mitsotakis miniszterelnök szerint az új törvény bátran eltörölt egy súlyos egyenlőtlenséget.

Az eddig láthatatlan emberek végre láthatóvá válnak körülöttünk, és velük együtt sok gyermek végre megtalálja az őt megillető helyet. A reform számos honfitársunk életét teszi jobbá anélkül, hogy bármit is elvennénk mások életéből

– mondta a miniszterelnök a parlamentben a szavazást megelőző vitában. A törvényjavaslatnak egyszerű többségre volt szüksége ahhoz, hogy átmenjen a 300 tagú parlamenten.

A törvény azonban megosztotta az országot, az ortodox egyház tiltakozásba is kezdett. A fővárosi Szintagma téren gyűltek össze transzparensekkel és keresztekkel, és imákat olvastak fel a Bibliából. Az ortodox egyház feje szerint az intézkedés „megrontja a haza társadalmi kohéziót”.

A görögországi LMBTQ-szervezetek azonban üdvözölték a szavazás eredményét. Az Európai Unió 27 tagja közül tizenöt már legalizálta az azonos neműek házasságát. Világszerte 35 országban engedélyezett. Görögország eddig lemaradt néhány európai szomszédja mögött, főként az egyház ellenállása miatt.

Rovatok