Index Vakbarát Hírportál

Vérrög okozhatta Alekszej Navalnij halálát

2024. február 16., péntek 16:07

Dmitrij Peszkovot, a Kreml szóvivőjét kérdezte arról egy orosz újságíró, hogy vérrög okozta-e Alekszej Navalnij, Putyin legfőbb politikai ellenfelének halálát. Navalnij pénteken vesztette életét, sokak szerint egyértelműen az orosz elnök a felelős a történtekért.

Olyan hírek is szárnyra kaptak, miszerint Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halálát vérrög okozhatta. A Sky News beszámolója szerint egy orosz újságíró a Kreml szóvivőjét kérdezte arról, hogy ez igaz-e.

Nem tudom, nem tudom, ezt az orvosoknak kell kideríteniük

– válaszolta Dmitrij Peszkov. A Readovka Telegram-csatornáján azonban azt állítják, ez állhat a háttérben. Navalnij halálhíre azonban nem mozgatta meg az orosz televíziókat, alig kap ott szerepet a hír a csatornákon. Ugyanakkor Navalnij szóvivői továbbra sem tudták megerősíteni, hogy a hír igaz.

Egy napja még nevetett és viccelődött

Mint ismert, pénteken meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, Vlagyimir Putyin legfőbb kritikusa. A 47 éves politikus 2021 óta volt börtönben, halálának hírét az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) jelentette be.

A Sky Newson olvasható közlemény szerint 2024. február 16-án a 3. számú büntetőtelepen „A. Navalnij elítélt egy séta után rosszul lett, és szinte azonnal elvesztette az eszméletét”. Az intézet egészségügyi dolgozói a helyszínre érkeztek, és sürgősségi orvosi csapatot hívtak hozzá. Mint írták, „minden szükséges újraélesztési eljárást elvégeztek, de ezek nem vezettek eredményre”. A sürgősségi ellátást végző orvosok megállapították az elítélt halálát – zárul a közlemény.

A Kreml közlése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnököt is tájékoztatták a történtekről, ám arról egyelőre nincs információ, hogy pontosan mi okozhatta Alekszej Navalnij halálát.

Mindeközben egy videó is előkerült, amelyen Navalnij látható a csütörtöki bírósági távmeghallgatásán.

A felvételen Navalnij mosolyog és azzal viccelődik, hogy elfogyott a költőpénze a börtönben.

A politikus halálhíre az egész világon megrázta a közvéleményt, sorra reagáltak a magyar ellenzéki politikusok is, akik szerint egyértelműen Vlagyimir Putyin orosz elnök a felelős a történtekért. Megszólalt többek között Gyurcsány Ferenc, Donáth Anna, Fekete-Győr András, Cseh Katalin, Hadházy Ákos és Márki-Zay Péter is. 

Rovatok