Index Vakbarát Hírportál

Elárulta Szijjártó Péter, hogy mi a kormány egyik fontos célkitűzése a magyar EU-elnökség alatt

2024. február 16., péntek 14:27

A kormány az idei magyar európai uniós elnökség alatt mindent megtesz annak érdekében, hogy elfogadhassák a tárgyalási keretet, és Georgia minél előbb csatlakozhasson a közösséghez – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

A tárcavezető a georgiai kollégájával, Ilia Darcsiasvilivel közösen tartott sajtótájékoztatóján leszögezte, Georgia fontos partner az Európa előtt álló jövőbeli kihívások leküzdése tekintetében.

Egyrészt Georgia is érti és támogatja a békén és stabilitáson alapuló szomszédsági politikát. Másrészt Georgia fontos szereplő lehet a jövőben Európa energiadiverzifikációs törekvéseinek sikerre vitelében. A harmadik pedig, hogy az ország rendkívül elkötelezett az európai integráció mellett.

Majd aláhúzta, a mostani látogatás egyik oka a közös felkészülés a júliusban kezdődő magyar EU-elnökségre, amire olyan időszakban kerül sor, amikor a közösség kifejezetten rossz formában van.

A mi célunk, hogy megerősítsük az Európai Uniót, megtörjük azt a spirált, ami egyre rosszabb formába viszi az Európai Uniót.

Valamint kifejtette, ennek legjobb eszköze a bővítés, hiszen az EU-nak új lendületre, frissességre, dinamikára van szüksége, s ezt azok az országok tudják leginkább behozni, amelyek továbbra is lelkesen küzdenek a jövőbeli tagságért.

A kaukázusi térség lehetőségei

„Georgia is ilyen ország. Georgia, amely olyan gazdasági növekedést produkált az elmúlt időszakban – gyakran két számjegyű gazdasági növekedést –, amellyel egészen biztosan hozzá tud járulni ahhoz, hogy az Európai Unió versenyképessége végre hosszú évek visszaesését követően ismét javuljon” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Magyaroszág határozottan támogatta az EU decemberi döntését, amellyel megadták Georgiának a tagjelölti státuszt.

„Ez helyes döntés volt, s némiképpen jóvátette azt a korábbi tisztességtelen döntést, amely nem adta meg Georgiának Ukrajnával egy időben a tagjelölti státuszt" – mondta. – Magyarország az európai uniós elnökségi időszaka során segíteni fogja Georgiát abban, hogy a lehető leggyorsabb csatlakozási folyamat menjen végbe, hiszen azt gondoljuk, hogy nemcsak Georgia, hanem az Európai Unió is sokat tud nyerni ezzel” – jelezte a tárcavezető. A miniszter érintette az energiabiztonság kérdését is.

Teljesen világos, ezt már mindenki látja, még az is, akinek az ideológia fátyla ott lebeg a szeme előtt, hogy az európai kontinens önmaga nem képes garantálni a saját energiaellátásának biztonságát, ahhoz külső erőforrások is kellenek.

Márpedig szavai szerint a Kaukázus térsége nagyban képes hozzájárulni a kontinens energiaellátásához, mivel a régió országai elképesztő potenciállal rendelkeznek a megújuló termelés terén, ami lényeges a környezetvédelem szempontjából is. Bejelentette, hogy hétfőn lép majd hatályba az azeri–georgiai–magyar–román megállapodás, amelynek alapján a Kaukázusból zöldenergiát, alapvetően szélenergiát importálhatnak Európába. 

(Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. február 16-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok