Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan a gázai tűzszünetről szavazhat az ENSZ Biztonsági Tanácsa

2024. február 18., vasárnap 13:05

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden valószínűleg szavazni fog arról az algériai javaslatról, hogy a 15 tagú testület azonnali humanitárius tűzszünetet követeljen az Izrael és a Hamász közötti háborúban. Az Egyesült Államok jelezte, megvétózná ezt a lépést.

Algéria több mint két héttel ezelőtt terjesztett elő egy első határozattervezetet a tűzszünettel kapcsolatban, azonban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete tart a döntéstől – írja a Reuters.

Amerika nem támogatja ezt a döntést. Ha ilyen formában terjesztik majd a szövetség elé, nem fogjuk elfogadni

– fogalmazott Thomas-Greenfield.

Az Egyesült Államok azért nem támogatná a lépést, mert Izrael szövetségese, így az ENSZ-en belül is segíti.

Előfordult azonban olyan eset is, hogy az Egyesült Államok tartózkodott egyes kérdésekben, hogy az ENSZ BT olyan határozatokat fogadjon el, amelyek a Gázába irányuló humanitárius segélyek növelését célozták, és sürgős, meghosszabbított humanitárius szünetet rendeltek el a harcokban.

Egy ideje már az Egyesült Államok, Egyiptom, Izrael és Katar tárgyalásokat folytat a háború szüneteltetéséről és a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátásáról. Ezzel kapcsolatban a nagykövet úgy fogalmazott:

Döntő fontosságú, hogy a többi fél a lehető legjobb esélyt adja ennek a folyamatnak a sikerre, ahelyett, hogy olyan intézkedéseket erőltetnének, amelyek veszélybe sodorják azt.

Már több mint négy hónapja dúlnak a harcok a Gázai övezetben, és a rengeteg veszteség ellenére sem tűnik úgy, hogy csillapodnának az indulatok. Januárban Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, „az abszolút győzelemig nem állnak meg”.

Rovatok