Index Vakbarát Hírportál

Szabadlábon a magyar ügyvédnő, aki kapcsolatba került az olasz maffiával

2024. február 18., vasárnap 14:24

Sz. Edinával szemben bűnszervezetben való részvétel, csalással kapcsolatos bűncselekmények, valamint bűncselekményből származó jövedelem tisztára mosásának gyanúja merült fel. Az olasz hatóságok visszavonták az európai elfogatóparancsot, így kiengedték az átadási letartóztatásból.

Szabadlábra helyezték az olasz maffiával kapcsolatba hozott budapesti ügyvédnőt, Sz. Edinát – tudta meg a Magyar Nemzet.

Sz. Edina az eljárás kezdete óta tagadja, hogy bármilyen bűncselekményben részt vett, szerinte ő inkább áldozata, mintsem elkövetője az olasz szervezett bűnözést érintő bűnügyeknek.

Mivel az olasz hatóságok visszavonták az európai elfogatóparancsot, a magyar bíróság megszüntette a budapesti ügyvédnő letartóztatását, akit a ’Ndranghetával, a legnagyobb olasz bűnszervezettel hoztak összefüggésbe.

A Fővárosi Törvényszék a catanzarói bíróság európai elfogatóparancsa alapján helyezte Sz. Edinát átadási letartóztatásba tavaly januárban: bűnszervezetben való részvétel, csalással kapcsolatos bűncselekmények, valamint bűncselekményből származó jövedelem tisztára mosása merült fel az ügyvédnővel szemben.

A gyanú szerint Sz. Edina az ’Ndrangheta szövetség tagjaival együttműködve Olaszországban és külföldön is tevékenykedő bűnszervezetet alkotott.

A bűnbanda vezetője által működtetett és teljeskörűen az ellenőrzése alatt tartott magyarországi, Sz. Edina budapesti ügyvédi irodájára bejegyzett és ott működtetett cégeket – amelyeket illegális vagyonátruházásra, pénzmosás bűncselekményből származó jövedelem tisztára mosására használtak – formálisan a gyanúsított ügyvédnő vezette bűntársaival, kihasználva ügyvédi státusát.

A titkosszolgálat is segített

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy Sz. Edina jelenleg is gyanúsítottként van számontartva. Az ügyvédnő állítása szerint azonban ő valójában áldozata, sértettje az ügynek: egy hatóságok előtt jól ismert személy követte el a bűncselekményeket, és nem ő.

A calabriai ’Ndrangheta – amely elnevezés a görög andragathía, hősiesség és erény vagy talán a görög andros agathos, a „jó ember” kifejezésekből származik – több tagja ellen 2017-től nyomoztak a maffiaellenes olasz hatóságok, amihez titkosszolgálati eszközöket is felhasználtak.

Így került képbe Sz. Edina és egyik rokona. Az olasz bűnügyi hatóságokat a Fővárosi Főügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai segítették.

Rovatok