Index Vakbarát Hírportál

Az egyetlen jó dolog, hogy Orbán Viktor elszigetelődött – mondta az uniós biztos

2024. február 18., vasárnap 06:22

Orbán Viktor elszigetelődéséről és Ukrajna támogatásának fontosságáról beszélt az OnlyGliwicének az Európai Bizottság egyik biztosa. Virginijus Sinkevicius szerint hosszú távú tervre van szükség Ukrajna támogatását illetően.

Az Európai Bizottság környezetvédelmi, óceáni és halászati biztosa, Virginijus Sinkevicius szerint „szégyenletes”, hogy Magyarország továbbra is akadályozza a Nyugat Oroszország elleni védekezésének fontos mérföldköveit. 

Az OnlyGliwicének adott interjúban elmondta, az, hogy mindeddig nem szavaztak Svédország NATO-csatlakozásáról, az „a kollektív biztonság elleni fellépés”.

Ez ellentétes az EU és a nyugati világ érdekeivel. És ez csak egy oldalt elégíthet ki: a moszkvai rezsimet

fogalmazott a litván politikus.

Orbán Viktor karácsony előtti elutasítása az Ukrajnának nyújtandó 50 milliárd eurós segélycsomag támogatására nehéz helyzetbe hozta az EU-t, amely miatt új utakat kellett találni az ország támogatására – magyarázta a politikus.

Hozzátette, ugyan végül Orbán engedett, de előbb ragaszkodott ahhoz, hogy minden uniós vezető vegyen részt egy brüsszeli rendkívüli ülésen, ahol megvitatták a kérdést.

„Ráadásul Orbánnak hatalma van arra, hogy számtalan olyan utat blokkoljon, amelyek egy erős Ukrajnához vezetnek, különösen, ha az EU- és NATO-tagságról van szó. Magyarország jelenleg is akadályozza az Oroszország elleni 13. szankciócsomagról szóló tárgyalásokat az ukrajnai teljes körű invázió miatt” – magyarázta meglátásait Sinkevicius.

Szerintem az egyetlen jó dolog, hogy többé-kevésbé elszigetelődött

– mondta Sinkevicius Orbán Viktorról.

Moszkva erre fogad

A litván politikus azt is elmondta, hogy Ukrajnában komoly aggodalmak merültek fel a nyugati támogatás stabilitásával kapcsolatban. Megjegyezte, hogy ezek a problémák már korábban is felmerültek.

Ezzel kapcsolatban Sinkevicius szerint hiba volt, hogy az ukrán hadseregnek csak havi rendszerességgel tettek kötelezettségvállalásokat. A politikus úgy látja, hosszú távú tervre van szükség Ukrajna számára.

„Évekre előre kell terveznünk. Szerintem hiba azt gondolni, hogy egy hónap múlva vége lehet ennek az egésznek” – vélekedett.

Hozzátette, hogy most úgy tűnik, „Oroszország pontosan erre fogad. Várják az amerikai választásokat, várják az uniós választásokat, talán egy teljesen más EU lesz. Már most azt látjuk, hogy néhány új uniós kormány nem támogatja annyira Ukrajnát” – fogalmazott.

Fontos megjegyezni, hogy az EB-biztos szavai még az előtt hangzottak el, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szombati évértékelőjében kijelentette, a végéhez közeledik a svéd NATO-csatlakozásról szóló vita. Erről részletesebben alábbi cikkünkben írtunk.

Rovatok