Index Vakbarát Hírportál

Rakétatámadás ért egy amerikai hajót az Ádeni-öböl térségében

2024. február 19., hétfő 19:57

Görög hajózási minisztériumi források és az Ambrey brit tengeri biztonsági cég hétfőn közölte, hogy rakétatámadás ért egy amerikai hajót az Ádeni-öböl térségében.

Egy görög zászló alatt közlekedő, amerikai tulajdonú teherszállító hajót ért rakétatámadás az Ádeni-öböl térségében – számolt be az MTI.

A támadás hírét a brit haditengerészet tengerhajózási biztonsági információs szolgálata (UKMTO) is megerősítette. A közlemény szerint jelentést kaptak arról, hogy egy hajó Áden jemeni kikötővárostól 160 kilométerre, keletre robbanást jelzett a közvetlen közelében.

A Sea Champion nevű hajó és 23 fős legénysége Argentínából Ádenbe szállított gabonát, amikor támadás érte.

Két támadási kísérlet történt rakétákkal, amelyek 10-15 méterre a hajótól robbantak fel, megrongálva egy ablakot.

Az Ambrey és az UKMTO egyaránt azt közölte, hogy a hajó és legénysége, köztük öt görög állampolgár, biztonságban vannak, és egy közeli kikötőbe tartanak.

A térségben több támadás is történt hajók ellen az elmúlt időszakban. A jemeni húszi lázadók hétfőn közölték, hogy támadást intéztek a Rubymar nevű brit hajó ellen az Ádeni-öböl térségében, a Báb el-Mandeb szorosnál.

Eközben az amerikai Középső Parancsnokság (CENTCOM) bejelentette, hogy öt légitámadást hajtott végre húszi katonai célpontok, köztük egy tengeri drón ellen, melyet korábban nem észleltek a lázadóknál.

Az Irán által támogatott húszik a Vörös-tengeren közlekedő, szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő kereskedelmi és hadihajókat támadják rendszeresen, mióta Izrael októberben hadműveletet indított a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen, megtorlásul az Izrael ellen elkövetett súlyos terrortámadás miatt.

Rovatok