Index Vakbarát Hírportál

Egy jogi kiskaput kihasználva évekig lakott ingyen az egyik New York-i szállodában egy férfi

2024. február 19., hétfő 15:13

Egy homályosan megfogalmazott helyi lakhatási törvényt kihasználva öt éven át sikerült egy férfinak bérmentesen laknia New York egyik nevezetes szállodájában.

A 48 éves Mickey Barretót, aki egy lakhatási törvény kiskapuját kihasználva bérmentesen lakhatott a manhattani New Yorker Hotelben, csalással vádolták meg, miután azt állította, hogy ő az épület tulajdonosa – írja a Los Angeles Times.

A férfit letartóztatták, és hamis tulajdoni lapok benyújtásával vádolták meg.

Évekkel ezelőtt Barreto és a barátja körülbelül 200 dollárt fizettek azért, hogy kibéreljenek egy szobát az 1930-ban épült art deco épületben. A férfi azt állítja, barátja mesélt neki egy kiskapuról, amely lehetővé teszi, hogy az 1969 előtt felhúzott épületekben az egyágyas szobák lakói hat hónapos bérleti időt kérjenek. Mivel fizetett egy éjszakát a szállodában, szerinte bérlőnek számított. Ekkor bérleti szerződést kért, de a szálloda azonnal kirúgta.

Ezért másnap elmentem a bíróságra. A bíró elutasított. Fellebbeztem, és megnyertem a fellebbezést

– mondta Barreto.

A bíró kötelezte a szállodát, hogy adjon kulcsot Mickey Barretónak. Elmondása szerint öt évig, 2023 júliusáig lakott ott bérleti díj fizetése nélkül, mert az épület tulajdonosai soha nem akartak vele bérleti szerződésről tárgyalni, de nem tudták kirúgni sem onnan.

A manhattani ügyészek elmondása szerint Barreto 2019-ben feltöltött egy hamis okiratot egy városi honlapra, amelyben az szerepelt, hogy az egész épület tulajdonjoga az övé.

Barreto ezután megpróbált az épület tulajdonosaként különböző szervezeteket felszámolni, valamint bérleti díjat követelt a szálloda egyik bérlőjétől.

A vádak szerint Mickey Barreto ismételten és csalárd módon tulajdonjogot követelt magának a város egyik legikonikusabb nevezetessége, a New Yorker Hotel felett

– mondta Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész.

Barreto azzal érvelt, hogy a bíró, aki „birtokba adta” számára a szobáját, közvetve az egész épületet adta neki. „Soha nem állt szándékomban csalást elkövetni. Nem hiszem, hogy valaha is csalást követtem volna el” – mondta Barreto. Hozzátette, hogy soha egy fillért sem keresett ebből.

Rovatok