Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Bizottság eljárást indított a TikTok ellen

2024. február 19., hétfő 16:45

Az Európai Bizottság hivatalos eljárást indított annak vizsgálatára, hogy a TikTok megsértette-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt (DSA).

Az Európai Bizottság hivatalos eljárást indított a TikTok ellen. A vizsgálat a kiskorúak védelmével, a reklámok átláthatóságával, a kutatók adathozzáférésével, valamint az addiktív dizájn és a káros tartalmak kockázatkezelésével kapcsolatos területeket vizsgálja – írja az Európai Bizottság a honlapján.

Az előzetes vizsgálat alapján, amely többek között a TikTok által 2023 szeptemberében megküldött kockázatértékelési jelentés elemzését, valamint a TikTok által a bizottság hivatalos (a jogellenes tartalmakra, a kiskorúak védelmére és az adathozzáférésre vonatkozó) információkéréseire adott válaszok értékelését is magába foglalta, a bizottság úgy döntött, hogy hivatalosan is eljárást indít a TikTok ellen.

Az eljárás a következő területekre fog összpontosítani:

A jelenlegi eljárás megindítása nem érinti a bizottság által esetlegesen indítandó egyéb eljárásokat, amelyek a DSA szerinti jogsértésnek minősülhetnek, valamint nem érinti a más hatóságok által más szabályozási keretek között hozott végrehajtási intézkedéseket.

A DSA nem határoz meg jogi határidőt a hivatalos eljárás lezárására. A részletes vizsgálat időtartama több tényezőtől függ.

A TikTokot 2023. április 25-én az uniós digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály értelmében nagyon nagy online platformnak (Very Large Online Platform, VLOP) minősítették, miután bejelentette, hogy havi 135,9 millió aktív felhasználóval rendelkezik az unióban. VLOP-ként a TikToknak a kijelöléstől számított négy hónap elteltével meg kellett kezdenie a DSA-ban meghatározott kötelezettségek teljesítését.

Rovatok