Index Vakbarát Hírportál

Betiltják a mobiltelefon-használatot a diákok körében az angol iskolákban

2024. február 19., hétfő 16:20

Az Oktatási Minisztérium (DfE) megerősítette a mobiltelefonok iskolában való használatának betiltására vonatkozó terveket az Egyesült Királyságban.

Az iránymutatás jellegű szabályozás számos lehetőséget kínál az iskoláknak a tiltás végrehajtására, kezdve a telefonok otthon hagyásának elrendelésétől, a telefonok érkezéskor történő leadásán, vagy a készülékek szekrényekben való tárolásán át a tanári felügyelettel szabályozott telefonhasználatig – írja a The Guardian.

A tervezet előzménye, hogy az okostelefonok elterjedése az iskolákban nem csak a figyelem elterelése, hanem az iskolai zaklatással kapcsolatos aggodalmakat is felvetett.

Gillian Keegan oktatási miniszter azt mondta egy hétfői interjúban, hogy a DfE konzultált az iskolaigazgatókkal, és úgy véli, hogy az iránymutatás „egyértelmű üzenetet küld a következetességről”.

Azért mész iskolába, hogy tanulj, hogy barátságokat köss, hogy beszélgess az emberekkel, hogy szocializálódj, hogy tanulj – nem azért, hogy a mobiltelefonodon lógj, vagy üzeneteket küldözgess

– mondta a BBC Radio 4 Today című műsorában.

A DfE 13 oldalas tervezete szerint a telefonokra vonatkozó szabályokat egyértelműen közölni kell a tanulókkal, és meg kell magyarázni annak okait is. Hozzáteszi, hogy a tanárokat nem szabadna látniuk a diákoknak az iskolában telefont használni – kivéve, ha ez elengedhetetlen a munkájukhoz.

Az útmutató szerint a szülőket is be kell vonni a tilalom szabályozásába, és emlékeztetni kell őket arra, hogy a tanulókkal nem közvetlenül, hanem az iskolai irodán keresztül kell felvenniük a kapcsolatot.

Borítókép: Getty Images

Rovatok